Prieš pasiutligę – lėktuvais

Klaipėdos apskrityje prasidėjo laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija. Iš lėktuvų į miškus, pievas, laukus barstoma vakcina nuo pasiutligės.

Klaipėdos apskrities Maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža sakė, kad žmonės, radę laukuose didelių, iki 4,5 centimetrų skersmens tablečių, jų neliestų. O jei palietė nusiplautų rankas.

Naminiams gyvūnams vakcina nepavojinga.

„Tabletės nuo pasiutligės sudarytos iš dviejų komponentų: žuvimi kvepiantis pašaras, o jo viduje kapsulė su vaistais”, – paaiškino viršininkas.

Oralinė vakcinacija Klaipėdos apskrityje vyksta jau ketvirtą kartą. Nuo pernai pavasarį ir rudenį iš lėktuvų barstomos tabletės nuo pasiutligės.

„Šiemet apskrityje bus išmėtyta 109 tūkst. vienetų jauko – po 20 viename kvadratiniame kilometre. Vakciną barsto konkursą laimėjusi bendrovė „Klaipėdos avialinijos”. Šį darbą ji atlieka visoje šalyje, kur bus išbarstyta 1,2 milijono vienetų jauko”, – pasakojo A.Bauža.

Vakcina barstoma ir Latvijoje, ir Estijoje. Šį darbą ketinama pradėti ir Kaliningrado srityje.

„Vaistai labai efektyvūs. 2005-aisiais apskrityje užfiksuoti 234 pasiutligės židiniai. Pernai, kai prasidėjo oralinė vakcinacija, pasiutligės atvejų buvo 164. O šiemet – tik 17 susirgusių gyvūnų. Nuo liepos mėnesio – nė vieno pasiutligės židinio”, – džiaugėsi viršininkas.

Pasiutligė ypač pavojinga liga. Ja susirgę žmonės ir gyvūnai miršta.

Vienintelis vaistas, jei tuoj pat po kontakto su sergančiu gyvūnu žmogui yra suleidžiama vakcina.

„Prancūzų mokslininkai nustatė, kad apsikrėtęs gyvūnas gali net septynerius metus būti pasiutligės nešiotoju ir nesusirgti”, – sakė A.Bauža.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.