JT pasiuntinui Mianmare pavyko susitikti ir su chunta, ir su opozicijos lydere

Jungtinių Tautų (JT) specialusis pasiuntinys Ibrahimas Gambaris sekmadienį atvyko į Rangūną. Čia jis tęsia skubią misiją, kuria siekiama pasodinti Mianmaro chuntą ir jos šalininkus prie taikos derybų stalo ir užbaigti kruvinus išpuolius prieš protestuotojus.
I.Gambaris sekmadienį susitiko su namų arešte laikoma opozicijos lydere Aung San Suu Kyi (Aung San Su Ki). Pasak saugumo pareigūnų, susitikimas įvyko vyriausybės svečių namuose Rangūne. Ten pats įvyko jųdviejų susitikimas prieš metus.

„Jų susitikimas truko apie valandą ir 15 minučių”, – naujienų agentūrai AFP sakė saugumo pareigūnas.

„Visi tikisi, jog Ibrahimas Gambaris išspręs problemą, – sakė vienas demokratinės pogrindžio organizacijos narys. – Viliamės, jog jis prispaus visus generolus ir kitus politinius lyderius”.

I.Gambaris į Rangūną atvyko pernakvojęs Naipido mieste, esančiame už 385 kilometrų į šiaurę nuo komercinės šalies sostinės, kuri buvo tapusi vienuolių vadovaujamo maišto centru. Taikūs protestai buvo numalšinti uždarant miesto centrą bei areštuojant ar įkalinant vienuolius.

I.Gambaris šeštadienį lankėsi Naipido (liet. karalių buveinė) mieste, kur 2005 metais chunta staiga perkėlė vyriausybę, tikriausiai paklausiusi astrologų pranašysčių apie palankų tam metą.

Pasak diplomatų, jam pavyko susitikti su chuntos lyderiais, „įskaitant ir vyriausiąjį generolą Than Shwe (Taną Švė)”, vienas Vakarų diplomatas Rangūne sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau kol kas nepavyko gauti jokios informacijos apie įvykusio pokalbio turinį, sakė diplomatas.

Karinė chunta paprastai ignoruoja išorės spaudimą, tačiau šįkart pasidavė tarptautiniam nepasitenkinimui, kurį užsienio valstybės pradėjo reikšti po to, kai per protestus žuvo taikūs protestuotojai, ir leido I.Gambariui trumpam apsilankyti šalyje.

Griežti protestų malšinimai susilaukė kritikos netgi iš Kinijos, kuri yra artimiausia chuntos sąjungininkė, ir pasmerkimo iš Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN), kuriai priklauso ir Mianmaras.

GATVĖSE – TUŠČIA

Valstybinė žiniasklaida pranešė, jog taika ir stabilumas šalyje atstatytas saugumo pajėgoms „rūpestingai ir naudojant kiek įmanoma mažiau jėgos” numalšinus protestus.

Kol kas nėra ženklų, jog chunta yra pasiruošusi protestuotojams suteikti nuolaidų, netgi priešingai.

Valstybinė televizija nuolat transliuoja visoje šalyje vykstančias eitynes, kuriomis neva smerkiami protestai Rangūne. Pasak pareigūnų, per I.Gambario vizitą jų gali dar padaugėti.

Vyriausybė pripažino, jog pirmąją susidorojimo dieną žuvo 10 žmonių, tačiau Vakarų vyriausybės tikina, jog aukų skaičius gerokai didesnis.

Vienas demokratinis pogrindžio šaltinis teigė, jog, jų manymu, iš viso žuvo 10 vienuolių – aštuoni gatvėse ir du per reidus į vienuolynus. Ligoninių, su kuriomis susisiekė ši organizacija, duomenimis, iš viso žuvo 35 žmonės.

Ligoninių pareigūnų teigimu, ne visi kūnai jiems buvo pristatyti.

Dabar gatvėse – nė ženklo cinamono spalvos drabužiais vilkinčių vienuolių, kurie yra moralinė budistinės visuomenės atrama.

Per protestus prieš 45 metus trunkančią karinę valdžią vienuoliai buvo išsirikiavę į beveik kilometro ilgio eilę. Neareštuotus vienuolius saugumo pajėgos uždarė į vienuolynus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.