Palangės funkcionalumas

Kiekvienuose namuose yra langas, vadinasi, yra ir palangė – lyg ir visai nereikšminga detalė. Tačiau ji tikrai nėra bereikšmė.

Įsivaizduokime, į ką atsiremtume norėdami pažiūrėti pro langą, jei palangių nebebūtų, kur statytume savo mėgstamą gėlę…

Gyvenamojoje patalpoje palangė dažniausiai naudojama būtent tokiems tikslams. Tačiau yra gausybė nestandartinių sprendinių, leidžiančių palangę transformuoti į praktišką ir gražų interjero elementą.

Palangė-stalas

Palangėje sumontavę stalo didumo stalviršį-palangės lentą, galima sukurti visavertę darbo vietą. Tai ypač tinka šeimoms, kuriose yra mokyklinio amžiaus vaikų arba suaugusiųjų, kurie dirba namuose. Jei toks stalas fiksuotas, po juo įrengtose lentynėlėse patogu susidėti žinynus, darbo žurnalus.

Galima palangę-stalą padaryti atverčiamą. Po palange tvirtinamas medinis tašas, prie kurio ant vyrių kabinamas medžio ar medžio drožlių stalviršis, o jau prie jo – kojelės. Jos taip pat gali atsilenkti arba išsisukti. Šiuo atveju geriau, kai stalviršis nudažomas sienų arba tapetų spalva, kad nuleidus (uždengus radiatorių) būtų kuo mažiau matomas. Tokį staliuką, jei yra poreikis, galima paversti ir braižymo lenta. Tada plokštę gali pakeisti pati braižymo lenta, kuri nustatoma reikiamu pasvirimo kampu. Šis variantas pranašus tuo, kad prie lango įrengta darbo vieta būna maksimaliai apšviesta natūralia šviesa.

Būna butų, kuriuose yra nedidelis kampinis langas, kurio palangę taip pat sėkmingai galima paversti į stalą. Stalviršis su viena atrama bus ne tik puikus stalelis, bet ir užpildys kampą. Tačiau jeigu jį padarysite išlankstomą iki kvadrato formos – turėsite visavertį pietų stalą. O prireikus lango kampe galima įrengti demonstracinį arba kopijavimo stalą.

Plati palangė, tolygiai pereinanti į pietų stalą-pusiasalį, gali tapti labai praktišku sprendimu nedidelėje virtuvėje, kurioje kiekvieno daikto funkcionalumas ypač svarbus.

Kiti variantai

Erdvę po palange galima panaudoti kaip spintelę, kurioje bus galima laikyti įvairius apyvokos reikmenis. Tokia konstrukcija gali panėšėti į komodą su horizontaliomis lentynomis arba pavirsti į griežto dailaus klasikinio stiliaus tualetinį stalelį. Išmoningai pasirinkę užuolaidų dekorą, tokį sprendimą meniškai užbaigsite.

Paprastenis variantas – ant gražių grotelių-lentynėlių sudėti laikraščiai ir žurnalai.

Palangė-biblioteka tinka namuose su plačiais erkeriais. Po palange, palei erkerio perimetrą sumontuojamos lentynėlės, ant kurių sudedamos knygos, galima padėti naktinę lempą, o greta pastatyti patogų krėslą arba patiesti kilimą ir išmėtyti minkštas dideles pagalves vietoje kėdžių.

Palangė-žiemos sodas ypač efektingai atrodo erkerio angoje. Ten daug augalams reikalingos saulės ir erdvės, į kurią neįkiši sunkių baldų. Dalis augalų dedami ant palangės, o tie, kurie didesni, statomi ant grindų. Senesnės statybos pastatuose erkeriai ypač erdvūs, tad jeigu tarp žydinčių augalų ten tilptų lengvas stalelis su kėdutėmis, tai turėtumėte savotišką pavėsinę, kurioje arbatą gertumėte tarsi gamtoje.

Palangė-vaikų kertelė gali atrodyti labai neįprastai. Erkeryje erdvės pakaks, kad būtų galima ją nuo kambario atskirti scenine uždanga, panašiai kaip lėlių teatre. Jei vaikas neturi savo kambario, tai už tokios uždangos jis galės džiaugtis savo žaislų ir fantazijų pasauliu.

Palangę-muzikinį centrą reikia suplanuoti kaip vieną konstrukciją. Jeigu už spintos įrengsite didelį ištraukiamą panelį, tuo pat metu galėsite turėti naktinę užuolaidą ir ekraną skaidrių peržiūrai. Toks muzikinis centras gali būti pratęstas kaip sieninė spinta ar stelažinė sienelė.

Palangę-ložę įrengti veikiausiai galima tik individualiai suprojektuotuose namuose su dideliais grindis siekiančiais, langais. Tokios ložės centrinėje dalyje sumontuotose dėžėse gali būti laikoma patalynė ar drabužiai.

Palangė-podiumas – labai funkcionali, nes ją galima paversti tiek darbo vieta, tiek sporto aikštele, tiek poilsio vieta. Dieną po ja galima pastumti lovą ir išlaisvinti kambario erdvę aktyviai sportinei ar kultūrinei veiklai.

Palangė-japoniškas kampelis – kaip tik tai, ko trokšta japoniško stiliaus interjero mėgėjai. Galimybės visą kambarį ar butą paversti „Japonija” gali nebūti, tačiau įsirengti tokį kampelį ant palangės sugebės kiekvienas. Ant palangės ir lentynėlėse po juo išdėliojamos tos šalies kultūrą atspindinčios statulėlės ar indai, ant grindų patiesiamas pintas patiesalas, o ant lango kabinamos bambukinės užuolaidos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.