Apkaltinęs Saakašvilį nužudymų užsakymu buvęs ministras sulaikytas

Gruzijos policija ketvirtadienį sulaikė buvusį gynybos ministrą Iraklijų Okruašvilį, apkaltinusį prezidentą Michailą Saakašvilį korupcija, politinių nužudymų užsakymu ir rengimuisi karui su Abchazija ir Pietų Osetija.

Generalinė prokuratūra pareiškė, kad I.Okruašvilis pats įtariamas korupcija, bet nepasakė, ar ketina jį patraukti atsakomybėn už šmeižtą.

Opozicija paragino savo šalininkus ateiti į protesto mitingą sostinės centre penktadienį.

Antradienį 33-ejų metų I.Okruašvilis paskelbė, kad steigia opozicinę partiją „Judėjimas už vieningą Gruziją” ir pažėrė kaltinimų savo buvusiam bendražygiui M.Saakašviliui, nepateikdamas įrodymų. Ketvirtadienį į partijos biurą atėjo policininkai, kuriems politikas nesipriešino.

„Okruašvilis įtariamas pagal 181 straipsnį – turto prievartavimu, 194 – pinigų plovimu, 323 – piktnaudžiavimu tarnyba, 342 – aplaidžiu požiūriu į tarnybines pareigas”, – išvardijo, kuo motyvuojamas sulaikymas, generalinio prokuroro pavaduotojas Nika Gvaramija, kuris vakare padarė pareiškimą spaudai.

„Šiuos faktus patvirtino liudytojai, taip pat ekspertizės išvados”, – pažymėjo N.Gvaramija, paminėdamas, kad tarp liudytojų yra 28-erių metų prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Kitošvilis. Šis pareigūnas, kuris, kaip manoma, yra artimas I.Okruašvilio draugas ir verslo partneris, buvo areštuotas antradienį pagal kaltinimą turto prievartavimu.

Tardytojai ketina prašyti paskirti jam kardomąjį kalinimą dviem mėnesiams.

I.Okruašvilio suėmime dalyvavo maždaug 100 policininkų.

Mačiusieji praneša, kad partijos biuro durys buvo išlaužtos, pastate padaryta krata. Be to, pasak mačiusiųjų, nebuvo pateikta dokumentų nei kratai, nei I.Okruašvilio areštui.

„Tai – politinių sąskaitų suvedimas. Jis (I.Okruašvilis) areštuotas ne už tuos pareiškimus, kuriuos jis padarė”, – komentavo įvykį I.Okruašvilio advokatas ir jo ką tik įsteigtos partijos narys Eka Beselija.

Valstybės vadovas šiuo metu yra Niujorke, į kurį pirmadienį išvyko dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos posėdyje.

Kitą dieną po šalies vadovo išvykimo I.Okruašvilis pareiškė per televizijos kompanija „Imedi”, kad M.Saakašvilis buvo davęs jam nurodymą pašalinti liūdnai pagarsėjusį Rusijoje žinomą Gruzijos verslininką Badrį Patarkacišvilį, Rusijos politinio emigranto Boriso Berezovskio draugą. Televizija „Imedi” priklauso B.Patarkacišvilio žiniasklaidos priemonių holdingui.

Buvęs gynybos ministras taip pat sakė televizijos žiūrovams, kad 2005 metais žuvęs ministras pirmininkas Zurabas Žvanija – pagal oficialią versiją, apsinuodijęs smalkėmis bute, kuriame nakvojo – mirė nežinomomis aplinkybėmis mirė anksčiau ir buvo ten atvežtas jau negyvas.

Politikas tiesioginėje televizijos laidoje teigė, kad M.Saakašvilis, būdamas prezidentu, susikrovė milijardus dolerių, taip pat rengė karinę operaciją prieš atskilusią autonomiją – Pietų Osetiją. „Vanagas” I.Okruašvilis pareiškė, jog džiaugėsi, kad galės įvykdyti vyriausiojo kariuomenės vado įsakymą jėga vėl paimti separatistus į Tbilisio kontrolę, bet prezidentas atšaukė operaciją.

M.Saakašvilis nekomentavo buvusio draugo, kurį atleido iš pareigų prieš metus, kaltinimų. Prezidento aplinka pavadino juos melu.

I.Okruašvilis buvo Gruzijos generaliniu prokuroru ir gynybos ministru, pernai lapkritį jis buvo paskirtas ekonomikos plėtotės ministru, bet po savaitės atsistatydino ir ėmėsi privataus verslo.

Manoma, kad prezidentas M.Saakašvilis perkėlė I.Okruašvilį į mažiau svarbų postą, nepatenkintas jo griežtais pareiškimais dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos.

„POLITINIS TERORAS”

Neseniai buvo areštuotas ir kitas susijęs su I.Okruašviliu politikas, Šida Kartlio regiono gubernatorius Michailas Karelis, apkaltintas korupcija po dviejų dienų, kai prezidentas jį atleido iš pareigų.

Valdančioji partija paneigė šių areštų politinę potekstę, bet opozicija primygtinai teigia, kad jie yra prezidento kerštas.

„Šalyje prasidėjo politinis teroras. Mes raginame jus rytoj 2 valandą dienos susirinkti priešais parlamentą ir parodyti šiai valdžiai, kad jų niekas nebijo”, – sakė spaudos konferencijoje viena Respublikos partijos lyderių Tina Chidašeli.

„Okruašvilio suėmimo priežastis – jo politiniai pareiškimai ir kaltinimai prezidentui bei jo aplinkai”, – įsitikinusi ji.

„Okruašvilis nuo dabar tampa politiniu kaliniu”, – sakė opozicinės Konservatorių partijos lyderis Kacha Kukava, o kitas opozicijos aktyvistas, Koba Davitašvilis sakė, kad „ši valdžia turi pasitraukti”.

„Tai veiksmai bailaus Saakašvilio, kuris asmeniškai įsakė areštuoti”, – pridūrė K.Davitašvilis.

I.Okruašvilio partijos „Už vieningą Gruziją!” narys Gija Tortladzė sakė, jog opozicija sieks taikiai pakeisti valdžią šalyje.

„Mes ne tokie kraugeriai kaip jie”, – sakė G.Tortladzė.

Opozicinės partijos „Imedi” lyderė Irina Sarišvili-Čanturija mano, kad „Gruzijoje prasidėjo antroji masinių represijų banga”.

Ji neabejoja, kad I.Okruašvilis areštuotas dėl pareikštų kaltinimų prezidentui M.Saakašviliui.

„Represijos tęsiamos, ir tie, kurie neišsigąs valdžios, gali patekti į tokią pat padėtį kaip I.Okruašvilis, bet šiandien svarbu ne tai, kas jį remia, o kas – ne, svarbu, kad jeigu šiandien patylėsime, tai į kiekvienos šeimos duris gali pasibelsti”, – sakė „Imedi” lyderė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.