ES ministrai pritarė, kad būtų skatinamas liesesnio pieno tiekimas

Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrai trečiadienį patvirtino priemones, kuriomis siekiama pagerinti pieno produktų sektoriaus valdymą, praneša ES spaudos tarnyba.

Patobulinta mokykloms tiekiamo pieno schema: nustatyta vienodo dydžio parama už visų kategorijų pieną, tiekiamą mokykloms. Parama už visų kategorijų pieną bus 18,15 euro už 100 kilogramų. Mokyklos galės pasirinkti, kokios rūšies pieną pirkti. Anksčiau didesnė parama buvo skiriama už riebesnį pieną. Tačiau visame pasaulyje aštrėjant vaikų nutukimo problemai, ši schema nebeatitinka esamos padėties ir todėl būtina užtikrinti, kad ES piliečiai ir mokyklinio amžiaus vaikai vartotų liesesnius pieno produktus.

ES žemės ūkio ministrai nusprendė nustatyti standartinę paramą, kurios dydis nepriklausys nuo pieno produktų riebumo. Taip pat nuspręsta supaprastinti bendrą pieno ir pieno produktų rinkos organizavimą, liberalizuoti geriamojo pieno rinką, kad mažmeninės prekybos vietose būtų galima prekiauti įvairaus riebumo pienu.

Dabartinės pieno kategorijos – nugriebtas pienas (0,5 proc. arba mažesnio riebumo), pusriebis pienas (1,5-1,8 proc. riebumo), nenugriebtas pienas (3,5 proc. arba riebesnis) – išliks, tačiau ateityje taip pat bus galima prekiauti ir kitokio riebumo pienu, jei tik riebumas bus aiškiai nurodytas ant pakuotės. Kiti numatyti pakeitimai yra susiję su privačiu saugojimu, intervenciniu sviesto pirkimu, importo licencijomis ir baltymų kiekio konservuotame piene standartizavimu.

„Labai džiaugiuosi, kad mums pavyko nustatyti vienodo dydžio paramą pagal mokykloms tiekiamo pieno programą ir tą paramą padidinti. Taip galėsime atsižvelgti į kintančius vartotojų poreikius ir supaprastinti schemos administravimą nacionaliniu lygmeniu. Labai svarbu vaikus nuo mažumės pratinti vartoti sveikus ir, pageidautina, neriebius pieno produktus ir taip formuoti sveikos mitybos įpročius. Likusiomis priemonėmis labai prisidedama prie mūsų pastangų supaprastinti Bendrąją žemės ūkio politiką”, – sakė ES žemės ūkio ir kaimo plėtros komisarė Mariana Fišer Biol (Mariann Fischer Boel).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.