Lietuva jau kitais metais siūlo didinti pieno gamybos kvotas

Lietuvos žemės ūkio ministerija pieno kvotas siūlo didinti 5 proc. jau nuo kitų metų, tai yra nuo 2008 m. balandžio 1 dienos, o kvotų panaikinimą svarstyti greičiau, neatidėliojant iki 2015 m.

Tokie Lietuvos pasiūlymai aptarti Europos Sąjungos (ES) Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos sesijoje Briuselyje.

Savo kalboje žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė akcentavo, kad pieno sektorius Lietuvos žemės ir maisto ūkyje yra tradiciškai svarbus, stiprus ir prioritetinis. Nereikėtų nekintančiomis mažomis kvotomis riboti šio sektoriaus plėtros ir konkurencingumo bei eksporto potencialo. Be to, ji siūlė lygiagrečiai su pieno kvotų didinimu mažinti šalims mokesčius už virškvotinį pieną.

Pasak Žemės ūkio ministerijos pranešimo, didžioji šalių dauguma palaikė Lenkijos ir Baltijos šalių išsakytus siūlymus ir argumentus. Kai kurios šalys siūlė apsiriboti 3 proc. pirmuoju kvotų didinimo 2008 metų žingsniu. Vokietija, Jungtinė Karalystė ir keletas kitų šalių atsargiau vertino kvotų didinimo galimybes artimiausiais metais, siūlydamos šį klausimą nuodugniau ištirti. Griežčiau prieš pieno kvotų didinimą stojo tik Suomija bei Austrija.

Žemės ūkio ministrės K. Prunskienės nuomone, gamintojams labai svarbu kiek galima anksčiau žinoti apie gamybos plėtros galimybes, investicinių projektų įgyvendinimo perspektyvą. Jos nuomone, jau šiais metais sektorius gali tikėtis gerų žinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.