Kėdainių „kniazius” trina areštinės gultą

Ilgai Lietuvos teisėsaugą iš Maskvos erzinusiam, bet pagaliau sugrįžusiam Darbo partijos (DP) įkūrėjui Viktorui Uspaskichui pareikšti įtarimai. Šiandien teismas spręs, ar vakar sulaikytas, ilgai tardytas ir areštinėje naktį praleidęs milijonierius galės įkvėpti laisvės oro.

Pusantrų metų Rusijoje slapstęsis V.Uspaskichas Lietuvoje sutiktas išskirtinai. Jau prie iš Maskvos atskridusio lėktuvo keleivių laiptelių milijonieriaus laukė specialus automobilis. Tiesa, ne prabangus „Mercedes” su asmeniniu vairuotoju, o policijos „Škoda”. Pasieniečių sulaikyto ir į areštinę vežamo savo stabo vakar rytą neišvydo į pasitikimo ceremoniją iš įvairių šalies kampelių autobusais suvežtų apie porą šimtų „darbiečių”.

Vakar V.Uspaskichą „džiugino” tik prokurorų ir advokatų draugija Vilniaus areštinėje, kurioje jam dėl užsitęsusios apklausos teko praleisti ir naktį. Šiandien finansiniais nusikaltimais įtariamas politikas stos prieš teismą, kurio valia lems, ar Seimo rinkimų agitaciją kandidatas vykdys laisvas, ar cypėje.

Gyvybė už suvenyrus

Dar prieš nusileidžiant lėktuvui prie oro uosto ir laukimo salėje būriavosi pulkas žmonių. Jiems vadovavo parlamento DP frakcijos nariai Jonas Pinskus ir Antanas Bosas. Kadangi partijos įkūrėjo pasitikti atvyko daug bendražygių, buvo nutarta išsirikiuoti palei gatvę, kuria, tikėtasi, pravažiuos V.Uspaskichas. Kai kurios moterys rankose laikė gėlių puokštes.

„Iš įvairių skyrių atvyko bent po kelis žmones. Nori pasitikti ir tuo pačiu įvykdyti tylų protestą prieš savivalę. Jokių plakatų, jokių šūkių. Tikrai niekas nesiguls ant gatvės”, – LŽ sakė J.Pinskus.

„Aš už Viktorą galiu ir gyvybę atiduot, bet šiandien kovojam taip. Labai jo laukiam, norim, kad vėl būtų mūsų pirmininkas”, – LŽ sakė garbaus amžiaus „darbietė” iš Klaipėdos Stasė Lazarčik.

„Toks žmogus geras, o su juo taip elgiasi. Čia juk ne Petrikas, kur milijonus iš žmonių pavogė”, – piktinosi kita klaipėdietė Meilutė Stonkienė. Į LŽ informavimą, kad V.Uspaskichas įtariamas finansiniais nusikaltimais, moteris atsakė: „Bet jis mums buvo geras – suvenyrus, kalendorius iš savo kišenės dovanojo.”

Dalis gėlių atiteko L.Graužinienei

Besibūriuojantys žmonės vis klausinėjo vieni kitų ir J.Pinskaus bei A.Boso, kokiu automobiliu jis turi pravažiuoti. Kai buvo pranešta, kad lyderis išvežtas kitu keliu į areštinę, iš ne vieno lūpų išsiveržė gailus: „O, Dieve.”

Į organizatorės vaidmenį įsijautė ir J.Pinskaus žmona Živilė, dirbusi Ūkio ministerijoje, kai jai vadovavo V.Uspaskichas, ir vėliau jį pakeitęs Kęstutis Daukšys. Ž.Pinskuvienė liepė surinkti gėles. „Nuvešime į būstinę ir rytoj atėjęs Viktoras pamatys, kaip jo laukėme”, – žmonėms sakė moteris.

Dalis žiedų atiteko būryje žmonių pasirodžiusiai, iš Maskvos V.Uspaskichą parlydėjusiai Loretai Graužinienei. Ištikimiausia įtariamojo bendražygė buvo sutikta ovacijomis ir bučiniais.

Partiečiai, suvokę, kad vado nepamatys, buvo pasiryžę vykti ir prie areštinės, prokuratūros ir teismo. Tačiau organizatoriai padėkoję liepė sėsti į autobusus ir vykti namo, nes baiminosi, kad be leidimo besibūriuojantys žmonės gali būti nubausti.

Pareigūnams scenų nekėlė

Kaip jau minėta, partijos įkūrėjo gerbėjai neišvydo, nes iš Maskvos rytiniu reisu parvykusį V.Uspaskichą dar prie lėktuvo keleivių laiptelių pasitiko pasieniečiai. „Viskas įvyko labai korektiškai, nepažeidžiant teisės normų. Pareigūnai išaiškino teises, atliko būtinas procedūras. Jis (V.Uspaskichas) irgi buvo geranoriškai nusiteikęs”, – Vilniaus oro uosto pasienio užkardos vadas Darius Semėnas LŽ pasakojo, kad įvertinus nepriešišką laikyseną antrankių V.Uspaskichui dėti neprireikė. Kaltinimais susidorojimu nuolat besisvaidęs politikas vakar apsiėjo be replikų. Pasiteiravus, ar V.Uspaskichas nebuvo „ant drąsos” arba, kad nusiramintų, išgėręs, D.Semėnas sakė nesusidaręs tokio įspūdžio: „Bent jau neatrodė, o alkoholio matuoklių mes nekaišiojom.”

Iš vakaro į Maskvą V.Uspaskicho parlydėti ir jo sulaikymo stebėti išvykusi L.Graužinienė žurnalistams pasakojo, kad skrydžio metu partijos įkūrėjas buvo gerai nusiteikęs. „Juokavome, prisiminėme įvairių linksmų nutikimų”, – sakė moteris.

Iš atvykimo salės lėktuvui nusileidus pasirodė ir parlamentaras Saulius Girdauskas. Pasak J.Pinskaus, jis irgi lankėsi pas V.Uspaskichą Maskvoje. Ten buvo ir įtariamojo advokatai.

Nei advokatai, nei L.Graužinienė neturėjo priekaištų tiek Lietuvos, tiek ir Rusijos pareigūnams.

Anksčiau minėjęs, kad grįžti strimgalviais neskuba, nes turi susikrauti daiktus, V.Uspaskichas pasieniečiams sakė atvykęs be bagažo. Tačiau jis galėjo bagažą registruoti ir kitų bendrakeleivių vardu. L.Graužinienė neatsakė, kiek ir kur ilgos krovos pareikalavę milijonieriaus lagaminai. „Viskuo pasirūpinta. Mūsų buvo pakankamai, kad galėtume pasiskirstyti darbus”, – sakė ji.

Ilga apklausa

Pareigūnai V.Uspaskichą nuvežė į Vilniaus policijos areštinę Kalnų parko papėdėje. Iš pradžių politikos viršūnėse buvusiam turtuoliui teko pereiti, pareigūnų žargonu vadinamą „žuliko kelią”: buvo paimti V.Uspaskicho pirštų atspaudai, jis buvo fotografuojamas, pildomos anketos. Visi šie duomenys liks kriminalinės policijos duomenų bazėje.

Po to V.Uspaskichas buvo nuvestas į kamerą, kur laukė apklausos. Advokatas Vytautas Sviderskis žurnalistams sakė, kad sąlygos yra normalios. Areštinės siūlytų lietuviškų tradicinių pietų – barščių ir didžkukulių – V.Uspaskichas atsisakė.

Politiko apklausa įvyko tik po pietų. Įtariamojo advokatai tikėjosi, kad apklausa vyks Generalinėje prokuratūroje. „Ten jaukesnė aplinka”, – sakė advokatas Vytautas Bučius. Tačiau Darbo partijos neskaidrios finansinės veiklos bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas įtarimų V.Uspaskichui pareikšti ir apklausos vykdyti atvyko į ne tokią jaukią areštinę.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis pranešė, kad V.Uspaskichui pareikšti tie patys įtarimai, kokie buvo numatyti. Jis sakė, kad teismo bus prašoma V.Uspaskichą suimti, o ne skirti jam švelnesnę kardomąją priemonę.

Įtariamojo advokatas V.Sviderskis vylėsi, kad teismas bus gailestingesnis. „V.Uspaskichas paaiškins pats savo motyvus, kodėl taip delsė sugrįžti”, – sakė jis.

Vakar baigiantis darbo dienai V.Bučius į areštinę atnešė polietileno maišelį su V.Uspaskicho drabužiais. Tai buvo ženklas, kad įtariamajam teks naktį praleisti areštinėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.