Bus rengiama Nacionalinės kovos su korupcija programos nauja redakcija

Šiandien Vidaus reikalų ministerijoje įvyko Tarpžinybinės komisijos kovai su korupcija koordinuoti posėdis, kuriame buvo apžvelgtas Nacionalinės kovos su korupcija programos įgyvendinimo 2007 metų I pusmečio priemonių plano vykdymas bei aptartos Nacionalinės kovos su korupcija programos naujos redakcijos kūrimo prielaidos.

Per pirmąjį šių metų pusmetį buvo suplanuota įvykdyti 9 priemones. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktoje ataskaitoje konstatuota, kad įvykdyta arba iš dalies įvykdyta 77 proc. priemonių. Kita dalis priemonių neįvykdyta dėl objektyvių priežasčių. Taip pat vykdoma dar 11 priemonių, kurios yra tęstinės arba nuolatinės.

Nacionalinėje kovos su korupcija programoje numatyta, kad šios programos nuostatos bei antikorupcinės veiklos prioritetinės kryptys peržiūrimos ir papildomos kas dveji metai. Šiuo metu įgyvendinamos 2006-2007 metams numatytos priemonės. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas bei dauguma ministerijų pasisako už tai, kad būtų parengta naujos redakcijos Nacionalinė kovos su korupcija programa 2008-2009 metams. Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija koordinuoti nutarė pasiūlyti Ministrui Pirmininkui sudaryti tarpžinybinę darbo grupę naujos redakcijos programos projektui parengti.

Siekiant parengti veiksmingą Nacionalinės kovos su korupcija programos naują redakciją, Tarpžinybinė komisija pasiūlė institucijoms, atliekančioms korupcijos tikimybės analizę iki š.m. spalio 31 d. pateikti STT išvadas dėl korupcijos pasireiškimo tikimybės ir įvertinti institucijose vykdomą antikorupcinę politiką atsižvelgiant į esamas institucijos kovos su korupcija silpnybes, stiprybes, grėsmes ir galimybes (SSGG). Atsižvelgiant į SSGG analizės rezultatus, darbo grupei iki š.m. lapkričio 10 d. pateikti konkrečius siūlymus.

Taip pat pasiūlyta Tarpžinybinės kovos su korupcija komisijos veikloje dalyvaujančioms institucijoms per 5 darbo dienas pateikti Vyriausybės kanceliarijai atstovus į sudaromą tarpžinybinę darbo grupę naujos redakcijos Nacionalinės kovos su korupcija programos projektui parengti.

Posėdyje taip pat buvo pateikta informacija apie nusikalstamų veikų, susijusių su korupcija, baudžiamąjį teisinį vertinimą. Teisės instituto atliktas tyrimas parodė, kad tiek tiriant nusikaltimus, tiek ir priimant sprendimus vyrauja tam tikras chaosas. Pasiūlyta vidaus reikalų ministrui Tarpžinybinės komisijos vardu kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą dėl teismuose nagrinėjamų korupcinių bylų praktikos apibendrinimo ir formavimo.

Posėdyje dalyvavęs Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis, apžvelgęs esamą situaciją – kiek teisingumo vykdymo (baudimo) funkcijų atlieka policijos pareigūnai ir kokioms situacijoms esant sudaromos prielaidos korupcijai, siūlė išeliminuoti iš valstybės įstaigų ir institucijų teisingumo vykdymo (baudimo) funkcijas ir perduoti jas vykdyti teismams. Pasak, K.Tubio, toks sprendimas turėtų teigiamos įtakos korupcijos prevencijai vykdomosios valdžios institucijų sektoriuje. Teisingumo ministerijai pasiūlyta kito posėdžio metu pateikti nuomonę apie šio siūlymo įgyvendinimo galimybes įvertinant lėšų ir žmogiškųjų resursų poreikį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.