Lenkijoje pradėti skelbti komunistinio režimo saugumo darbuotojų ir bendradarbių sąrašai

Lenkijos tautos atminties institutas (TAI) pateikė šalies gyventojams staigmeną – pirmalaikių Seimo rinkimų išvakarėse pradėjo internete skelbti asmenų, kurie komunistiniais laikais bendradarbiavo su saugumu ar buvo jo darbuotojai, sąrašus, praneša šalies naujienų agentūra PAP.
Pirmasis skelbiamų dokumentų katalogas suskirstytas į keturis skyrius: jame pateikiama informacija apie viešas pareigas ėjusius asmenis, komunistinio saugumo darbuotojus, kuriuos jau spėta pavadinti „budeliais”, taip pat asmenis, kuriuos buvo mėginama užverbuoti, – „aukas”.

Taip pat skelbiamos komunistinės Lenkijos valdančiosios Jungtinės darbininkų partijos centrinio aparato bei tuometinių vaivadijų vadovų pavardės. Prie kiekvienos pavardės ir užimamų pareigų yra pateikiami trumpi asmens archyviniai duomenys.

Kiekvienas norintysis gali susipažinti su šia archyvine medžiaga internete: katalog.bip.ipn.gov.pl

Kataloge, kurį skelbia TAI, nėra mirusiųjų pavardžių. Be agentų sąrašų, dar yra pateikiama medžiaga apie saugumo verbavimo metodus.

TAI kol kas neskelbia pavardžių tų asmenų, kurie šiuo metu balotiruojasi į Seimą. Duomenys apie juos pasirodys po parlamento rinkimų.

Tai, kad institutas suskubo pradėti skelbti buvusių agentų sąrašus, daugeliui buvo netikėta, nes dar visai neseniai TAI direktorius Januszas Kurtyka (Janušas Kurtyka) tikino, kad sąrašai taps prieinami visuomenei po spalio 21 dieną įvyksiančių Seimo rinkimų.

Toks skubotumas paskatino opoziciją pareikšti, kad šis žingsnis yra valdančiosios konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas” rinkimų kampanijos dalis.

Šiuos visuomenei anksčiau neprieinamus dokumentus leido išviešinti 2007 metų kovo 15 dieną partijos „Įstatymas ir teisingumas” iniciatyva priimtas liustracijos įstatymas.

Šalies prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ir jo brolis dvynys, premjeras Jaroslawas Kaczynskis, teigia, kad toks saugumo archyvų paviešinimas leis šaliai galutinai atsisveikinti su „komunistine praeitimi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.