Ahmadinejadas teigia, kad Irano branduolinės programos klausimas TATENA rankose

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) antradienį teigė, kad jo šalies branduolinių ambicijų klausimas yra „baigtas” ir kad jis bus perduotas Tarptautinei atominės energetikos agentūrai (TATENA).
„Visa mūsų branduolinė veikla buvo visiškai taiki ir skaidri”, – sakė jis Jungtinių Tautų (JT) Generalinei Asamblėjai, apkaltinęs Vakarų šalis, kad jos mėgina atimti iš Irano teisę į atominę energiją.

Jo teigimu, nepaisydamas karinių grasinimų ir „neteisėtų” sankcijų, „Iranas žingsnis po žingsnio pasislinko į priekį ir dabar yra pripažįstamas kaip viena iš šalių, galinčių pramoniniu būdu gaminti kurą taikiems tikslams”.

Iranas rugpjūčio 21 dieną susitarė su TATENA paaiškinti savo branduolinę programą, kuria, kaip tvirtina Teheranas, siekiama sukurti technologiją atominės energijos gamybai, nors Vakarų šalys mano, kad ja siekiama pasigaminti branduolinių ginklų.

Ši sutartis leidžia Iranui vienas po vieno išspręsti visus klausimus per tam tikrą laikotarpį, kuris, TATENA teigimu, gali užsitęsti iki gruodžio, net jei Teheranas Natanzo urano sodrinimo elektrinėje įrengs dar daugiau centrifugų, priartėdamas prie 3 tūkst., kurių reikia, norint pradėti gaminti atominį kurą pramoniniu mastu.

M.Ahmadinejadas antradienį sakė, kad Vakarų valstybės mėgina politizuoti Irano branduolinės programos klausimą.

„Tačiau šiandien, Irano tautos pasipriešinimo dėka, šis klausimas grąžinamas agentūrai (TATENA) ir aš oficialiai skelbiu, kad, mūsų nuomone, Irano branduolinės programos klausimas yra baigtas ir virto įprastu agentūros dalyku”, – teigė jis.

„Žinoma, Iranas visada buvo ir bus pasirengęs konstruktyvioms deryboms su visomis šalimis”, – pridūrė prezidentas.

TATENA direktorius Mohamedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus) pažymėjo, kad agentūra negalės paskelbti, jog dabartinė Irano branduolinė programa yra visiškai taiki, kol Teheranas neleis surengti platesnių inspekcijų, kurių metų bus patikrinta, jog nedeklaruotuose objektuose nevykdoma jokia branduolinė veikla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.