Vokietija izoliuoja Lenkiją

Taip mano Lenkijos politikai, pasipiktinę nerimtu Vokietijos požiūriu į Lenkijos interesus.

Lenkijos užsienio politikos patarėjas santykių su Vokietija klausimais Mariuszas Muszynskis teigia, kad „Berlynui nerūpi gyvybiški Lenkijos interesai”.

Labiausiai M.Muszynskis apgailestauja, kad Lenkija ir Vokietija niekaip neranda bendros kalbos energetikos ir saugumo klausimais.

Jo nuomone, Lenkijos pasiūlymus dėl bendros Europos kariuomenės Vokietija sutiko šaltai ir santūriai. Patarėją papiktino ir tai, kad pasirašiusi sutartį su Rusija dėl dujotiekio Baltijos jūros dugnu tiesimo Vokietija sukėlė grėsmę Lenkijos energetiniam saugumui. M.Muszynskis pabrėžė, kad „Varšuva, o ne Maskva, yra Vokietijos partnerė NATO ir Europos Sąjungoje”.

Nesupranta ar nenori suprasti?

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pareiškė nesuprantanti M.Muszynskio pastabų. Jos manymu, pareigūno komentarai susiję su „vidaus politinėmis aplinkybėmis”, į kurias Vokietija nenori kištis, turėdama galvoje kitą mėnesį Lenkijoje vyksiančius pirmalaikius parlamento rinkimus.

Tuo metu Vokietijos tarptautinių santykių ir saugumo studijų instituto atstovas Kai-Olafas Langas perspėja, kad artimiausiomis savaitėmis oficiali Vokietijos pozicija turėtų būti atsargi, nes kiekvieną jos komentarą Lenkijos politikai galės panaudoti kaip rinkimų kampanijos ginklą. Analitikas pridūrė: „Nors paprasti Lenkijos gyventojai gan teigiamai žiūri į Vokietiją, tarp šių valstybių niekada nebus harmonijos dėl pernelyg didelių istorinių skirtumų.”

Praeities žaizdos neužgijo

M.Muszynskis pripažįsta, kad praeities žaizdos turi daug įtakos dabartiniams Lenkijos ir Vokietijos santykiams. Nesantaiką lemia ne tik nacių įsiveržimas į Lenkiją 1939 metais. Lenkai nepamiršo, kad ir XIX amžiuje Prūsijos kancleris Otto von Bismarckas „prastai elgėsi su lenkais”.

Vienintelis Vokietijos lyderis, kurio poziciją Lenkijos atžvilgiu M.Muszynskis vertina kaip „nuosaikiai teigiamą” – tai 1982-1998 metais Vokietijai vadovavęs kancleris Helmutas Kohlis. Lenkijos pareigūnas apgailestauja, kad Angela Merkel ir jos pirmtakas Gerhardas Shroederis neseka H.Kohlio pavyzdžiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.