Seimui pateiktas kandidatas į STT vadovus

Seimui antradienį pateikta Žimanto Pacevičiaus kandidatūra į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus. Dabar Ž.Pacevičiaus laikinai vadovauja šiai tarnybai.

Artimiausiu metu kandidatas į STT vadovus susitiks su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK) bei Seimo frakcijomis.

Be kita ko, Ž.Pacevičius trečiadienį kviečiamas ir į Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos posėdį.

Pasak komisijos pirmininko Algirdo Ivanausko, iš Ž.Pacevičiaus bus siekiama sužinoti, ar STT netaikė operatyvinių veiksmų prieš Žemės ūkio ministrę ir valstiečių liaudininkų lyderę Kazimira Prunskienę.

Minėtosios komisijos pirmininkas A.Ivanauskas priklauso K.Prunskienės vadovaujamos valstiečių liaudininkų partijos ir pilietinės demokratijos frakcijai. Parlamentaras pripažino ir tai, jog jo paties iniciatyva į posėdį pakviestas kandidatas į STT vadovus.

„Visų pirma kalbėsime apie darbo specifiką, nes yra nemažai problemų ir norime sužinoti, ar nebuvo taikyti operatyviniai veiksmai prieš profesorę K.Prunskienę”, – žurnalistams sakė seimūnas.

Anot jo, jog Ž.Pacevičiaus kompetencija suabejoti privertė ir kelių tariamų ar tikrų STT agentų laiškai komisijai apie darbo sąlygas tarnyboje.

„Turime labai atvirus kelių tariamų ar esamų agentų laiškus apie darbo specifiką, ten kalbama, kaip jiems dabar situacija pasikeitė, liaudiškai tariant – jie „liko už borto” – teigė A.Ivanauskas.

Kiek vėliau jis pripažino, jog reikėtų dar išsiaiškinti, ar laiškai, turimi komisijos, išties yra rašyti tikrųjų agentų, ar apsimetėlių.

Tuo metu kiti Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos nariai nė nežinojo, kad į trečiadienio posėdį kviečiamas Ž.Pacevičiaus.

„Gali būti, kad kviečiamas, matyt, reikia susipažinti su kandidatu į STT vadovus”, – BNS sakė komisijos narys socialdemokratas Vytautas Čepas.

Žemės ūkio ministrė K.Prunskienė prieš kiek laiko žiniasklaidai yra pareiškusi, jog jaučiasi puolama, tik dar nėra tikra, ar ją puola STT savarankiškai, ar šia institucija naudojasi oponentai.

Tokiomis nuojautomis K.Prunskienė pasidalino po to, kai į jos duktres butą Nidoje norėjo patekti STT agentai. Vėliau STT laikinasis vadovas Ž.Pacevičius pripažinęs, kad agentai į politikės dukters butą veržėsi per klaidą, tačiau K.Prunskienės tokie paaiškinimai neįtikino.

STT direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS sakė, kad šalies vadovo apsisprendimą Ž.Pacevičių skirti STT vadovu lėmė ir tai, kad jis turi didelę patirtį teisėsaugos srityje bei kovoje su korupcija. Be to, Ž.Pacevičius tarnyboje dirba nuo pirmųjų jos susikūrimo dienų ir turi kolektyvo pasitikėjimą.

Direktoriaus pirmasis pavaduotojas 43-ejų Ž.Pacevičius užėmė laikinojo STT šefo postą birželį, kai ligtolinis vadovas Povilas Malakauskas buvo paskirtas Valstybės saugumo departamento (VSD) generaliniu direktoriumi.

Kandidatas yra baigęs Saratovo industrinį technikumą Rusijoje, vėliau Lietuvoje baigė Policijos akademiją. STT, kurios tikslas yra kovoti su korupcija, organizuotu nusikalstamumu ir nusikaltimais valstybės tarnybai, Ž.Pacevičius dirba nuo jos įkūrimo 1997 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.