Daugiau nei pusė šilumos išgaruoja per kiaurus langus ir sienas

Daugiau nei pusė šilumos išgaruoja per senų nerenovuotų daugiabučių langus ir sienas, todėl šildymas jų gyventojams šiemet brangs daugiausiai. Energetikų skaičiavimu, šildymo sezono metu per kiauras daugiabučių sienas iššvaistomos šilumos energijos kaina kasmet siekia apie 0,5 mlrd. litų.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, artėjančio šildymo sezono ramiai gali laukti tik naujos statybos namų ir renovuotų daugiabučių gyventojai, suvartojantys iki kelių kartų mažiau šilumos nei turintys būstus senos statybos namuose.

Anot jo, daugiabučių atnaujinimo naudą rodo jų suvartojamo šilumos kiekio palyginimas su kaimyninių senų namų duomenimis. Pavyzdžiui, pernai vasarį apšiltintuose Vilniaus namuose 60 kvadratinių metrų ploto butų šeimininkai per mėnesį už šilumą mokėjo 72 litus, o tokio pat ploto buto, esančio senos statybos name Totorių gatvėje, šildymas kainavo 540 litų. Vilniuje, Žirmūnų g. 3 renovuoto daugiabučio gyventojai kovo mėnesį už 1 kvadratinio metro buto ploto šildymą vidutiniškai mokėjo 0,63 lito, o identiškų kaimyninių nerenovuotų daugiabučių namų gyventojams šildymas tuo metu kainavo 1,54 ir 1,76 lito už 1 kvadratinį metrą.

Praktika rodo, kad kompleksinė daugiabučio renovacija leidžia šilumos energijos suvartojimą sumažinti iki 50 proc.

V. Stasiūno tvirtinimu, sostinėje naujos statybos ekonomiškų namų tėra tik 4,6 proc., dar 17 proc. sudaro kokybiškiau pastatyti ir ekonomiškesni už senuosius namai. Net 55,7 proc. sudaro seni, nerenovuoti namai, o itin prasta šilumine izoliacija pasižymi 22,4 proc. namų. Dar prastesnė padėtis yra kituose Lietuvos miestuose.

Aplinkos ministerijos duomenimis, iš dalies renovuotų daugiabučių šalyje yra apie 700, o tai sudaro apie 2 proc. visų Lietuvos daugiabučių, kurių yra apie 45 tūkst. Daugiabučių renovavimo programą numatoma įgyvendinti iki 2020 metų, iki tol tikimasi atnaujinti apie 70 proc. senos statybos daugiabučių. Šiuo metu yra paduota paraiškų modernizuoti per 300 daugiabučių namų įvairiose Lietuvos vietose.

LŠTA duomenimis, šalies šilumos tiekimo įmonės jau baigia ruoštis naujam šildymo sezonui. Šiemet šilumininkų investicijos į šalies šilumos ūkį sieks per 307 mln. litų, o pernai tam skirta 211 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.