Seimas iš antro karto sutarė dėl rudens sesijos darbų

Seimui antradienį iš antro karto pavyko patvirtinti rudens sesijos darbų programą.
Prieš savaitę parlamentarai po svarstymų nepritarė Seimo pirmininko pavaduotojo Česlovo Juršėno paruoštai programai ir ja grąžino autoriui tobulinti.

Patobulinus programą, antradienį ją palaikė 65 parlamentarai, prieš balsavo 5, susilaikė – 35. Iš viso Seime yra 141 vieta. Pasak Č.Juršėno, patobulinus programą jį tapo konkretesnė ir trumpesnė.

Tačiau ir sukonkretinus programą jai parlamentarai priekaištų nepagailėjo.

„Tokia ilga programa tikrai nebus įvykdyta, nes vienas mėnuo bus skirtas biudžetui, o per kitus du tikrai nerealu viską aprėpti, todėl įstatymų projektai taip ir liks popieriuje”, – abejones reiškė liberaldemokratas Egidijus Klumbys.

Rudens sesijos darbų programoje yra numatytas biudžeto svarstymas, dvigubos pilietybės klausimas, Teismų įstatymo pataisos, diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų, Gamtinių dujų įstatymo, profesionalios kariuomenės kūrimas bei naujo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo skyrimas.

Prie ypač svarbių darbų yra priskiriami įstatymų projektai, susiję su Konstitucinio Teismo nutarimų įgyvendinimu – jau pirmosiomis darbo savaitėmis Seimas turėtų pradėti nagrinėti dvigubos pilietybės problemą ir „užsilikusį” Teismų įstatymo projektą.

Kitas aktualus klausimas, susijęs su Konstitucijos keitimu – tiesioginiai mero rinkimai. Seimas jau yra pritaręs tiesioginių mero rinkimų idėjai po pirmojo balsavimo, tačiau keičiant Konstituciją parlamentarų pritarimas turi būti išreikštas dukart.

Parlamentarai rudens sesijos metu taip pat turės galutinai apsispręsti dėl galimybės fiziniams ir juridiniams asmenims tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes pavasarį Seimas patvirtino Individualaus skundo koncepciją.

Baigiantis sesijai parlamentarai turėtų pateikti kandidatūras į atsilaisvinsiančias Konstitucinio Teismo teisėjų vietas, nes KT sudėtis kas treji metai keičiama vienu trečdaliu.

Seimo darbas skirstomas į dvi sesijas – pavasario ir rudens. Rudens sesija prasidėjo rugsėjo 10-ąją ir turėtų baigtis gruodžio 23 dieną. Seimas gali nutarti sesiją pratęsti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.