Už pasimatymus Maskvoje gresia atpildas

Šiandien Seimas ketina apsispręsti, kaip įvertinti buvusį partijos lyderį Rusijos sostinėje lankiusių „darbiečių” kelionę.

Tėvynės sąjungos lyderis Seimo vicepirmininkas Andrius Kubilius įsitikinęs, kad Darbo partijos (DP) frakcijos narių kelionę į Maskvą

turi įvertinti Seimas. Praėjusį penktadienį 14 „darbiečių” dalyvavo spaudos konferencijoje, kurią Rusijos sostinėje surengė nuo Lietuvos teisėtvarkos besislapstantis buvęs DP vadovas Viktoras Uspaskichas.

A.Kubilius mano, kad nepakanka Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, į kurią dėl DP atstovų išvykos penktadienį kreipėsi parlamento valdyba. Ji tegali konstatuoti, kad DP frakcijos nariai, kelionės nesuderinę su parlamento vadovybe, pažeidė Seimo statutą.

„Kyla vienintelis klausimas – jei politikai užsiima kolektyvine politine savižudybe, ar kas nors gali juos nuo to sulaikyti? Galėtume sakyti, kad tokia savižudybė yra pačių „darbiečių” reikalas, bet negalima nematyti, kad tokia kelionė yra ir visos valstybės gėda, smūgis ne tik Seimo, bet ir visos valstybės prestižui”, – vakar žurnalistams teigė konservatorius. Pasak parlamentaro, natūraliai kyla klausimas, kaip į tokias gėdingas avantiūras turi reaguoti Seimas.

LŽ kalbinti parlamento frakcijų seniūnai vakar teigė dar negalį pasakyti, pritars ar ne A.Kubiliaus siūlymui „darbiečių” kelionę įvertinti rezoliucija ar pareiškimu. Savo nuomonę frakcijos ketina suformuluoti šiandien rytą po frakcijų posėdžių. Šis klausimas taip pat bus aptartas prieš plenarinį posėdį vyksiančioje seniūnų sueigoje.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė mano, kad pirmiausia reikėtų sulaukti Etikos ir procedūrų komisijos išvadų ir tik tuomet spręsti, ar dar būtinas koks nors parlamento pareiškimas. „Kiekvienam aišku, kad „darbiečių” išvyka – politiškai neatsakingas poelgis. Protingam žmogui jo prasmė ir taip suprantama, tad ar verta tam teikti daug reikšmės? – svarstė seniūnė.

Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas LŽ teigė pirmiausia norįs pamatyti siūlomą Seimo pareiškimo ar rezoliucijos projektą, kad būtų aišku, kas ir dėl ko yra vertinamas. Tačiau socialliberalai, vertindami „darbiečių” kelionę, anot A.Paulausko, mano, kad „klausimus reikia spręsti Vilniuje, o ne Maskvoje”.

Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė taip pat mano, kad pirmiausia „darbiečių” kelionę į Maskvą turėtų apsvarstyti Etikos ir procedūrų komisija. „Aišku, politikos Maskvoje tikrai negalima daryti, tačiau šį dalyką turime išsiaiškinti išsamiau. Juk mes nežinome nei jų pareiškimų, nei jų kalbų turinio”, – sakė A.Staponkienė.

Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis įsitikinęs, kad pirmiausia reikia apsispręsti, kaip norima šį klausimą nagrinėti – procedūrų ar politinės etikos požiūriu. „Politinis vertinimas – vienareikšmiškai neigiamas. O toliau – tik pasekmės. Jie laisvi žmonės, Seimo nariai. Jei taip tesupranta valstybės interesų gynimą, čia jau jų bėda”, – teigė V.Bogušis.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis teigė nemanąs, kad dalies Seimo narių išvyka būtų toks nacionalinės svarbos klausimas, kurį reikėtų svarstyti plenariniame posėdyje. „Tie parlamentarai, kurie tądien praleido Seimo renginius, iš tiesų nusižengė. Tačiau tie, kurie buvo laisvi, savo laiku galėjo disponuoti, kaip norėjo”, – sakė V.Mazuronis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Už pasimatymus Maskvoje gresia atpildas"

  1. istorik bolsevizma ivan petrovic, ruskij zarasu

    da ON lenin iz razliva i JEGO ck – ruskije govorascije po litovski

  2. Lietuvis

    Ruskalbei kalbekite lietuviskai arba jau dabar vaziuokite i savo tevyne.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.