Lotynų Amerikos kamerinė muzika

„Kad ir kokią Lotynų Amerikos vietą pasirinktumėte – pajūrį, kalnuotas vietoves, mažą ar didelį miestą – visur užlies saulės šiluma bei salsa, tango ir samba šokių ritmai,” – skelbiama ispanų kalbos mokyklų reklamose. Gamta ir muzika, muzika ir gamta visuomet liks svarbiausi Lotynų Amerikos skiriamieji bruožai, kokiame kontekste beprisimintumėte šį jaukų ir spalvingą žemės rojų. Tegu rudenėjančiame Vilniuje Jūsų akies neglosto tropikų augmenija, o miesto parkuose negieda egzotiški neregėti paukščiai, tačiau kaitrioji muzika pati atvyksta pas Jus: rugsėjo 27 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje skambės brazilų ir argentiniečių kūriniai, skelbiantys „Lotynų Amerikos kultūros dienų Vilniuje” pradžią.
Liepsningoji liaudies kūryba, kurią paviršutiniškai pažįstame tango, bossa novos, salsos, sambos ir čia-čia-čia pavidalais, skirtingai negu daugelyje kitų kraštų, Lotynų Amerikoje liko nepaprastai gyvybinga, klestinti, puoselėjama ir tuo pačiu davė gyvybę naujiems žanrams akademinėje terpėje. H. Villa-Lobos, A. Piazzolla, A. Ginastera ar ispanų kompozitorius J. Rodrigo (Ispanija nepriklauso Lotynų Amerikai geografiniu atžvilgiu, tačiau yra artima jos kultūrinė giminaitė) kūrė europietiškiems instrumentams, laikydamiesi kompozicinių normų bei dėsnių, bet jų muzika pulsuoja kitu laiku ir kita dvasia, negu visa šiauresnių šalių profesionalioji kūryba. Jos siela yra ritmas, paprasta bei veržli harmonija ir daina.
Tad neatsitiktinai atskleisti lotyniškosios muzikos žavesį pakviestas italų (dainingiausios tautos) gitaristas Emanuelle Segre. Šis muzikas, lankęsis šių metų „Kristupo gitarose”, apstulbino festivalio publiką ne tik pirštų vikrumu, bet ir giliu, neįmanomai dainingu frazavimu bei nevalingai priverčiančia suklusti, smulkia juvelyrine niuansuote, štrichų įvairove. Jis groja tarsi pasiryžęs kiekvieną jo skleidžiamą garsą paversti gražiausiu garsu šioje žemėje, ir jie, kiekvienas spindėdamas savo grožiu, lengvai sruvena nuostabių melodijų vėriniais. Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui bendradarbiavimas su šiuo muziku – nauja inspiracija, proga atrasti būdų paskleisti dar malonesnio, dainingesnio ir aistringesnio garso jūrą, apgaubsiančią klausytojus skaisčios Lotynų Amerikos saulės šiluma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.