Iš Visagino – į platesnius vandenis

Spalio 11-13 dienomis Visagine vyks antrasis tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys”. Per tris dienas bus parodyti septyni penkių valstybių atstovų spektakliai.

Festivalio sumanytoja, meno vadovė ir direktorė Marija Tanana nė neabejoja, kad antrasis monospektaklių festivalis „Atspindys” bus kur kas įdomesnis negu pirmasis, prieš metus vykęs Visagine. Kaip ir praėjusiais metais, renginiui skirtos pagrindinės miesto scenos: „Draugystės” ir „Bangos” kultūros namai, taip pat kino salė.

Aktorių žvaigždynas

Anot festivalio vadovės, į Visaginą atvyks puikių aktorių. Užsieniečiai Valdemaras Mikšys (Latvija) parodys spektaklį „Tramdęs skausmą” (pagal Josifo Brodskio kūrybą), Vsevolodas Čiubenka (Rusija) atveš „Kysią” (pagal to paties pavadinimo Vladimiro Kunino romaną); Felixas Kama (Kamerūnas, Vokietija) pristatys paties sukurtą pjesę „Kur geriau?” Lietuvai atstovaus Nacionalinio dramos teatro aktorė Birutė Marcinkevičiūtė (Mar) – spektaklis „Poetė”, Larisa Kalpokaitė iš Vilniaus mažojo teatro (Juozo Marcinkevičiaus „Meilė ir mirtis Lesbo saloje”), Ferdinandas Jakšys (Kosto Ostrausko „Vaižgantas”) ir Aleksandras Rubinovas iš Kauno kamerinio teatro („Neūžauga” pagal Paro Lagerkvisto romaną).

Visi Visagino svečiai – savo šalyse garsūs menininkai, tarptautinių festivalių laureatai. Tačiau bene daugiausia apdovanojimų ne tik Europos teatrų, bet ir tolimesnių kraštų scenose yra pelniusi B.Marcinkevičiūtė (Mar). Jos 2004 metais pristatyta inscenizacija „Poetė”, parengta Salomėjos Nėries dienoraščių ir eilėraščių motyvais (rež. Regina Garuolytė), jau rodyta ir Lietuvoje, ir Taline, Kijeve, Minske, JAV miestuose. Teatro pasaulyje žinomas ir Rusijos nusipelnęs aktorius V.Čiubenka. Jo parengta inscenizacija „Kysia” (rež. Jakovas Rubinovas) pristatyta daugelyje tarptautinių festivalių, tarp jų – Paryžiuje, Liuksemburge, Kaire. Už šį spektaklį aktorius apdovanotas pagrindiniais festivalių Kijeve (Ukraina) ir Breste (Baltarusija) prizais. Tačiau daugiausia dėmesio Visagine tikriausiai sulauks F.Kama. Šis menininkas – ne tik Štutgarto (Vokietija) teatro aktorius, bet ir Afrikos valstybės Kamerūno princas. F.Kama, baigęs filologijos magistro studijas gimtinėje, keliavo po Europą. Čia patirti įspūdžiai ir paskatino jį parašyti šmaikščią pjesę „Kur geriau?” (rež. Andrejus Kritenka, Vokietija, Ukraina). Monospektaklį aktorius vaidina prancūzų, anglų, vokiečių ir gimtąja komo kalba…

Apie menininkus, jų kūrybą

Į antrąjį festivalį vėl atvažiuos pernai Visagine jau matyti B.Marcinkevičiūtė (Mar) ir A.Rubinovas. Tad ar šių metų renginys skirsis nuo ankstesnio?

„Pirmasis „Atspindys” apskritai buvo pirmas monospektaklių pristatymas Visagine. Supažindinome žiūrovus su teatru, kurio iki tol jie buvo nematę, parodėme, ką scenoje gali vienas aktorius, – LŽ pasakojo M.Tanana. – Antrasis festivalis – jau teminis. Daugiausia, net keturi, monospektakliai skirti menininkams ir jų kūrybai. B.Marcinkevičiūtė (Mar) vaidins „Poetę”, sukurtą S.Nėries dienoraščių ir eilėraščių motyvais. L.Kalpokaitė spektaklyje „Meilė ir mirtis Lesbo saloje” atskleis garsiausios graikų lyrikės ir filosofės Sapfo, kilusios iš Lesbo salos didikų giminės, išgyvenimus, patirtus… 600 metų prieš Kristų. F.Jakšys vaidins lietuvių literatūros klasiką kunigą Juozą Tumą-Vaižgantą – pjesę „Vaižgantas” parašė JAV gyvenantis rašytojas K.Ostrauskas. Dar vieno kūrėjo portretą pristatys iš Latvijos atvykęs Rygos kamerinio teatro „Sidabrinis amžius” aktorius V.Mikšys. Jo spektaklis „Tramdęs skausmą” sukurtas pagal rusų poeto J.Brodskio kūrybą.”

M.Tanana apgailestavo, jog dėl darbo Šiaulių teatre festivalyje negalės dalyvauti aktorė Olita Dautartaitė, savo repertuare taip pat turinti monospektaklį apie moterį-kūrėją.

Specialistų žvilgsnis

Renginio vadovė pasakojo, kad šiais metais Visagine ne tik bus parodyta daugiau spektaklių, bet ir atvyks gausiau svečių. Kaip ir praėjusiais metais, „Atspindį” stebės tarptautinių festivalių direktoriai: Hanoverio (Vokietija) ir Kijevo (Ukraina) festivalių vadovė, UNESCO vieno aktoriaus teatro asociacijos viceprezidentė Nina Mazur; kelių festivalių Maskvoje (Rusija) vadovas UNESCO vieno aktoriaus teatro asociacijos prezidentas Vitalijus Chazanovas; Vroclavo (Lenkija) festivalio direktorius Wieslawas Geras. Pastarasis, praėjusiais metais Visagine pamatęs Kauno kamerinio teatro „Spektaklį po spektaklio”, pakvietė jį į 40-ąjį Vroclavo festivalį. Pirmą kartą į Visaginą ketina atvykti Jolanta Sutowicz (Kylis, Vokietija) ir dr. Milošas Mistrikas (Bratislava, Slovakija) – menotyros daktaras, Slovakijos kino ir teatro departamento direktorius, pjesių ir apysakų autorius, Sorbonos universiteto Paryžiuje (Prancūzija) profesorius. Regis, jis ir pats planuoja rengti festivalį…

Visagino „Atspindyje” dirbs tarptautinių festivalių direktorių ir ekspertų vertinimo komisija. Jos nuomonė tikriausiai lems ne vieno spektaklio tolesnį kelią į užsienio festivalius. Nežinia, ar specialistų vertinimai bus griežti. Tačiau tikrai aišku, kad Visagino savivaldybė, praėjusiais metais subūrusi miesto atstovų vertintojus ir skyrusi žiūrovų prizus, taip įsijautė į renginį, jog šiais metais vėl nekantraudama laukia „Atspindžio”. Juk Visagine tik kartą per metus ir galima išvysti tikrų spektaklių. Ir ne bet kokių – po praėjusių metų renginio „Atspindys” buvo priimtas į UNESCO globojamą vieno aktoriaus teatro asociaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.