Nuo JAV invazijos pradžios du milijonai irakiečių palikę namus blaškosi po šalį

Nuo JAV invazijos pradžios iš savo gyvenamosios vietos Irake buvo priversti bėgti apie du milijonai gyventojų. Padėtis šalyje vadinama „precedento neturinčia žmogiškąja tragedija”, teigiama šalies Raudonojo Pusmėnulio pranešime.
Tai – tik šalies viduje gyvenamąją vietą palikusių žmonių skaičius. Dar du milijonai, Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, pabėgo į užsienį – Siriją, Jordaniją ir kitas kaimynines šalis.

2007 metų rugpjūčio 31 dienos duomenimis, nuo invazijos pradžios namus paliko 1 930 946 saugumo ieškantys žmonės. Pasak humanitarinės organizacijos, tai – didžiausias žmonių persikraustymas Irako istorijoje.

Dauguma namus palikusiųjų yra moterys ir vaikai – skurstantys, sergantys, kenčiantys nuo blogos mitybos, negalintys pasinaudoti šalies sveikatos infrastruktūros ir kitomis pagrindinėmis paslaugomis.

„Šeimų galvos dažniausiai pabėgę arba prisijungę prie ginkluotų grupuočių… Smurtas, prievarta, ginkluotų grupuočių susidarymas, narkotikų vartojimas – plačiai paplitę reiškiniai tarp pabėgėlių, – teigiama Raudonojo Pusmėnulio pranešime.

„Kasdienių išpuolių ir žudynių baimė daro didžiulę įtaką moterų ir vaikų psichikos sveikatai”, – priduriama pranešime.

Pasak Raudonojo Pusmėnulio, persikrausčiusiųjų skaičius rugpjūtį, palyginti su liepa, išaugo 71 proc. Labiausiai pabėgėlių skaičius išaugo Bagdade – 4-5 milijonus gyventojų turinčioje sostinėje dabar yra vienas milijonas pabėgėlių.

Ataskaitoje nepateikiamos tokio staigaus pabėgėlių skaičiaus Bagdade augimo priežastys, tačiau šis skaičius sutapo su pastarąjį pusmetį JAV kariuomenės kampanija, skirta pagerinti saugumą sostinėje.

JAV pareiškimai apie sėkmę kovojant su ginkluotomis grupuotėmis galėjo paskatinti gyventojus bėgti čionai santykinės ramybės laikotarpiu.

Raudonasis Pusmėnulis teigė, kad tūkstančių irakiečių bėgimą paskatino 2006 metų vasarį šiitų šventykloje Samaroje surengtas išpuolis, nuo kurio prasidėjo religinės kovos.

Tūkstančiai šiitų paliko sunitų gyvenamas zonas ir atvirkščiai. Dauguma krikščionių taip pat paliko sunitų rajonus ir išsikraustė į kurdų gyvenvietes šiaurės Irake, kur pastaruoju metu pasienio regionuose prasidėję Turkijos bei Irano bombardavimai irgi privertė tūkstančius kaimiečių palikti namus.

Raudonasis Pusmėnulis yra viena iš nedaugelio organizacijų, vis dar dirbančių karo nuniokotoje šalyje.

JT pabėgėlių agentūra atskirai pranešė, kad į Siriją pasitraukė 1,4 mln. irakiečių pabėgėlių, dar 500-750 tūkst. žmonių pabėgo į kaimyninę Jordaniją.

Šis kraustymasis yra didžiausias Vidurio Rytų istorijoje nuo palestiniečių bėgimo 1948 metais, kai buvo įkurta Izraelio valstybė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.