Vilnius atsisakė išduoti Maskvai jos persekiojamą verslininką iš Izraelio M.Brudną

Lietuvos generalinė prokuratūra atsisakė Maskvai išduoti jos persekiojamą verslininką iš Izraelio Michailą Brudną motyvuodama tuo, jog jo persekiojimo motyvai – politiniai.
Rusijos pareigūnams susizgribus, jog Izraelyje gyvenantis ir jų ieškomas vienas buvusių koncerno „Jukos” ir bendrovės „Mažeikių nafta” savininkų bei vadovų M.Brudnas šią vasarą viešėjo Lietuvoje, mūsų šalies prokurorai patys informavo Maskvą, kad jis įgijo teisinę neliečiamybę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

„Darytina išvada, kad M.Brudnas yra persekiojamas dėl priklausymo Michailo Chodorkovskio socialinei grupei, kurią sieja bendros, pastovios, nekeičiamos charakteristikos ir kurią persekioja Rusijos Federacija. Todėl tikėtina, kad M.Brudno persekiojimo motyvai yra politinio pobūdžio ir prašymas dėl jo išdavimo pateiktas siekiant jį persekioti ir bausti dėl politinių motyvų. Taip pat kyla pagrįstų abejonių, jog baudžiamasis procesas M.Brudno atžvilgiu Rusijos Federacijoje bus objektyvus ir nešališkas, kad jo metu nebus pažeistos jo teisės į teisingą bylos nagrinėjimą”, – tokią-išvadą į Maskvą nusiuntė Generalinės prokuratūros tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė.

Be to, Lietuvos kriminalinės policijos biuro tarptautinių ryšių valdybai buvo nurodyta nutraukti M.Brudno paiešką mūsų šalyje. Ją Rusija buvo paskelbusi dar 2005 metais, mesdama verslininkui kaltinimus svetimo turto pasisavinimu ir grobimu organizuotoje grupėje itin stambiu mastu.

Generalinės prokuratūros sprendimus palaimino ir Vilniaus apygardos teismas.

Nuo šiol M.Brudnas į Lietuvą iš Izraelio, kur su šeima gyvena jau ketverius metus, galės atvažiuoti nevaržomas ir kada tik panorės.

Kaip „Lietuvos rytui” pasakojo prokurorė L.Čekelienė, Rusija prašymą suimti M.Brudną atsiuntė birželį, netrukus po to, kai Interpolas panaikino jo paiešką Lietuvoje.

„M.Brudno paiešką mūsų šalyje panaikinome tada, kai gavome Mažeikių rajono apylinkės prokuratūros prašymą, kad kreiptumės į Izraelio vyriausybę ir iškviestume jį kaip liudytoją bei ekspertą vienoje byloje”, – aiškino prokurorė.

Lietuva yra prisijungusi prie Europos savitarpio pagalbos baudžiamosiose bylose konvencijos, kurioje yra numatyta, kad iškviestas liudytojas bet kurioje konvencijos šalies dalyvės teritorijoje negali būti nei sulaikomas, nei suimamas, nei teisiamas.

Todėl vos išlipęs iš lėktuvo Vilniaus oro uoste M.Brudnas šių metų birželio mėnesį įgijo neliečiamybę.

Suteikę M.Brudnui neliečiamybę, Lietuvos prokurorai, laikydamiesi visų galiojančių teisės aktų, patys Rusijos Interpolo skyriui pranešė, kad jų ieškomas verslininkas yra mūsų šalyje.

Tik tada rusai susizgribo atsiųsti į Lietuvą prašymą jį išduoti. Bet netrukus gavo faktais pagrįstą neigiamą atsakymą.

Prieš atsisakydami Maskvai išduoti M.Brudną, mūsų šalies prokurorai išstudijavo daugybę bylų, susijusių su jo buvusiais bendražygiais, kurių Rusijai neišdavė Didžioji Britanija ir JAV.

Į Lietuvos pareigūnų raštą Maskva kol kas nesureagavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.