„Nord Steam” ketina nutiesti dujotiekį Baltijos jūroje nepriklausomai nuo Talino pozicijos

Rusijos ir Vokietijos bendrovė „Nord Stream” nuties Šiaurės Europos dujotiekį Baltijos jūros dugnu, nors Estijos vyriausybė atsisakė leisti atlikti tyrimus šios šalies ekonominiuose vandenyse.
Kaip pranešė Estijos televizijos portalas „ETV-24”, tai pareiškė bendrovės atstovi, paaiškindami, kad dujotiekis bus nutiestas Baltijos jūros dugnu Suomijai priklausančioje įlankos dalyje.

Bendrovė taip pat pavadino Estijos vyriausybės sprendimą netikėtu.

Kaip pranešė Estijos televizijai bendrovės techninis direktorius Dirkas von Amelnas (Dirkas fon Amelnas), pateikdama prašymą bendrovė manė gausianti leidimą ir nesitikėjo neigiamo atsakymo.

„Tai mums buvo netikėta. Mes turime gerų tarptautinių ryšių ir palaikome santykius su visų suinteresuotų šalių, taip pat ir Estijos parlamentarais. Tai, ką aš išgirdau iš spaudos, nors dokumento dėl to dar nemačiau, mus nustebino”, – sakė D. von Amelnas interviu telefonu Estijos televizijai.

Tuo tarpu Rusijos ekspertas energetikos srityje fondo „Energetikos ir finansų institutas” prezidentas Leonidas Grigorjevas pareiškė Estijos televizijai, kad „Gazprom” bet kuriuo atveju nuties dujotiekį Baltijos jūros dugnu, nes tolimoje ateityje tai atsieis pigiau nei nutiesti jį sausuma.

„Atsisakymas nutiesti (dujotiekį) per Estijos ekonominius vandenis nieko nepakeis. „Gazprom” vis viena nuties šį dujotiekį. Ir kadangi šis projektas patinka Europos Sąjungai jau 15 metų, jis būtinai bus įgyvendintas”, – sakė L.Grigorjevas Estijos televizijai, kalbėdamas telefonu.

Tuo tarpu Suomijos ministras pirmininkas Matti Vanhanenas (Matis Vanhanenas) pareiškė Estijos televizijai esąs nusivylęs dėl Estijos vyriausybės sprendimo.

„Suomija tikėjosi, kad įtaka aplinkai galėjo būti ištirta ir pietinėje šio rajono dalyje. Tyrimai bus atlikti arčiau Suomijos, ir Suomijos ekspertai suformuluos nuomonę, kurią pateiks vyriausybei.

„Reikalinga daugiau pajėgumų tarp Rusijos ir Europos. Mes tai nagrinėjame kaip aplinkos klausimą”, – sakė M.Vanhanenas.

Bendrovė „Nord Sream” gegužės 31 dieną kreipėsi į Estijos vyriausybę, prašydama atlikti jūros dugno tyrimus Estijos ekonominėje zonoje, nes paaiškėjo, kad Suomijos vandenyse, kur anksčiau buvo numatoma nutiesti dujotiekį, dugnas nelygus.

Estijos vyriausybė posėdyje ketvirtadienį nusprendė leidimo bendrovei neišduoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.