Dėl buvusio EBSW vadovo laisvės suvaržymo spręs teismas

Generalinė prokuratūra penktadienį su pareiškimu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama nustatyti vieno mėnesio trukmės suėmimo terminą iš JAV pargabentam buvusiam EBSW prezidentui Gintarui Petrikui.

Į teismą nuo pat ryto yra atvykę abu G.Petriko advokatai, prokuroras, tačiau posėdis dar neprasidėjo. Manoma, kad jis įvyks tik po pietų.

G.Petrikui suėmimo sankcija teismo sprendimu buvo skirta dar 1999 metais, nes jis pasislėpė nuo ikiteisminio tyrimo.

Prokurorų vertinimu, pagal 1999 metų nutartį G.Petrikas yra suimtas.

Dabar teismo prašoma tik nustatyti suėmimo terminą.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismas atsisakė svarstyti prokurorų prašymą suimti daugiau nei mėnesiui G.Petriką.

Buvęs EBSW prezidentas naktį praleido policijos areštinėje.

Ketvirtadienio vakarą lydimas pareigūnų ir surakintas antrankiais buvo išvežtas automobiliu iš Generalinės prokuratūros.

G.Petriko advokatai protestuoja prieš prokurorų sprendimą sulaikyti jų klientą.

Vienas advokatų Gintaras Černiauskas prieš išvežant G.Petriką žurnalistams sakė, kad vyksta į policijos areštinę, kad pareigūnams parodytų teismo nutartį, kuriame rašoma, kad prokuroro prašymą suimti įtariamąjį atsisakyta svarstyti.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismo posėdyje prokuroras prašė teismo suimti įtariamąjį iki spalio 30 dienos.

Pagal Lietuvos įstatymus, įtariamasis iki bylos perdavimo teismui negali būti laikomas ilgiau nei pusantrų metų. Tuo tarpu G.Petrikas nelaisvėje praleido jau kur kas daugiau – beveik 4 metus – 44 mėnesius.

„Aš aiškinau, kad suimtas negali būti dar kartą sulaikytas. Mano supratimu, jis turėtų būti paleistas,” – sakė advokatas G.Černiauskas.

„Jis (G.Petrikas-BNS) nusiteikę – kas bus, tas bus”, – apie kliento būseną kalbejo advokatas.

G.Petriko pargabenimą vykdė Lietuvos policijos departamentas.

EBSW prezidentas JAV buvo sulaikytas prieš trejus metus.

Šiemet rugpjūčio pabaigoje Lietuvos generalinė prokuratūra iš JAV Teisingumo departamento gavo raštą, kuriame pranešama, kad G.Petrikas sutiko būti išduotas Lietuvai. Kalifornijos apygardos teismas patvirtino šį G.Petriko sutikimą.

Tas pats JAV Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas anksčiau, 2006-ųjų kovo 13-ąją, nusprendė išduoti Lietuvai G.Petriką, bet pastarasis šį sprendimą apskundė. Tačiau savo skundą jis neseniai atšaukė.

Buvusį kaunietį JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-ųjų pavasarį. Septynerius metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstęsis G.Petrikas kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Nuo 1992 iki 1995 metų EBSW koncerno bendrovė KHK iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. litų. Investicinei bendrovei savo santaupas patikėjo 15,6 tūkst. žmonių, kuriems ji liko skolinga apie 80 mln. litų.

Iš Lietuvos valstybinio komercinio banko, kurio valdymu rūpinosi EBSW, buvo iššvaistyta apie 111 mln. litų.

Iš šalies įmonių, susijusių su EBSW, valstybė nesusigrąžino apie 144 mln. litų paskolų, su Paskolų komisijos rekomendacija garantuotų valstybės.

Jei teismas pripažins G.Petriką kaltu ir paskirs laisvės atėmimo bausmę, laikas praleistas JAV kalėjime, tai yra daugiau nei 3 metai laiko, bus įskaityti į bausmės laiką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.