Egzaminuos apie Konstituciją

Klaipėdiečiai galės pasitikrinti, ar gerai žino savo teises ir pareigas, kurias užtikrina pagrindinis mūsų šalies įstatymas – Konstitucija.

Registruotis nereikės

Kitą šeštadienį, rugsėjo 29 dieną, Lietuvoje pirmą kartą bus surengtas Konstitucijos egzaminas.

Visose šalies savivaldybėse vyksiantis egzaminas prasidės tuo pačiu metu – 11 valandą ir tęsis lygiai valandą.

Konstitucijos egzamino uostamiestyje koordinatorius, savivaldybės viešųjų ryšių poskyrio vedėjas Andrius Juškevičius sakė, jog egzamine, galės dalyvauti visi norintys, o iš anksto registruotis nereikės. Į savivaldybės posėdžių salėje vyksiantį egzaminą kviečiami ne tik eiliniai klaipėdiečiai, bet ir politikai. Jų atsakymai bus vertinami kitoje kategorijoje nei su įstatymais mažai susijusių piliečių.

Gaus vertingų dovanų

Kiekvienas egzamino dalyvis iškart po egzamino gaus specialią dovaną – Lietuvos Respublikos Konstituciją su Prezidento padėka ir parašu bei specialiai egzamino proga pagamintą rašiklį.

Jeigu egzamino dalyvių bus daugiau nei paruošta atminimo dovanėlių, jos bus įteiktos vėliau.

Pasak A.Juškevičiaus, savivaldybė įpareigota grąžinti šias garbės skolas.

Iš viso šalyje yra pagaminta 2 tūkt. dovanoms skirtų Konstitucijos egzempliorių ir 3 tūkst. rašiklių, kurie po lygiai bus išdalinti visoms šalies savivaldybėms.

Vertins komisija

A.Juškevičius pasakojo, kad egzamino užduotys bus pateiktos kaip testas. Prie kiekvieno klausimo bus po keletą atsakymų. Dalyvis, jo manymu, teisingą atsakymą turės pažymėti.

Pasibaigus egzamino valandai teisingi klausimų atsakymai bus paskelbti internete. Vertinimo komisijos nariai pagal juos tikrins dalyvių testus.

Pasak egzamino koordinatoriaus, komisijoje, kurią sudarys iki dešimties narių, bus keletas savivaldybės Juridinio bei Ryšių su visuomene skyrių darbuotojų, taip pat Antstolių rūmų atstovė Asta Rimaitė Žičkuvienė ir notarų atstovas Edgaras Sutkus.

Žinovai keliaus į Vilnių

Geriausiai egzaminą išlaikę klaipėdietis ir politikas spalio 20 dieną Vilniuje dalyvaus antrajame Konstitucijos egzamino etape.

Egzamino finalo dalyviams reikės rašyti esė Konstitucijos tema.

Jeigu atsitiktų taip, kad uostamiestyje atsiras po keletą žmonių, labai gerai išmanančių Konstituciją ir surinkusių vienodą balų skaičių, nugalėtoją egzamino komisijos nariai išrinks burtų keliu.

Konstitucijos egzamine gali dalyvauti ir teisinį išsilavinimą turintys asmenys, tačiau jie negalės tapti nugalėtojais.

Visoje šalyje rengiamas egzaminas yra skirtas Lietuvos Respublikos Konstitucijos 15-os metų sukakčiai paminėti. Konstitucijos egzamino globėjas – Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.