Vyriausybė turi ne žadėti, o planuoti atlyginimų ir pensijų didinimą – V.Adamkus

Prezidentas Valdas Adamkus iš Vyriausybės tikisi ne nepamatuotų pažadų, o pagrįstų planų, kaip reaguoti į kainų augimą.
Ketvirtadienį susitikęs su finansų ministru Rimantu Šadžiumi ir socialinės apsaugos ir darbo ministre Vilija Blinkevičiūte prezidentas ragino šalies Vyriausybę riboti nuolat augančias biudžeto išlaidas, kurios prisideda prie kainų augimo, ir žengti žingsnį link subalansuoto kitų metų biudžeto. Šalies vadovo nuomone, Vyriausybė turi planuoti atlyginimų ir pensijų didinimą, ne tik žadėti.

„Nevykdomi pažadai kelia didelį visuomenės nepasitenkinimą ir nusivylimą”, – po susitikimo prezidentą citavo jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Kaip po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, kitų metų biudžete numatyta skirti ne mažiau kaip 50 mln. litų valstybės remiamoms pajamoms ir minimaliai algai didinti. Vidutinė senatvės pensija kitais metais turėtų didėti ne mažiau kaip 17 proc., arba daugiau kaip 100 litų ir sieks 745 litus. Šiuo metu ji yra 637 litų.

„Mūsų Vyriausybė jau yra apsisprendusi, kad kokiu dydžiu augs valstybės tarnautojų atlyginimas, tokiu pačiu dydžiu turi didėti ir kitų biudžetininkų – medikų, pedagogų, socialinių darbuotojų ir kitų, kurių visoje Lietuvoje yra apie 240 tūkst. – algos. Tai turėtų būti apie 10-11 proc. nuo sausio 1 dienos”, – aiškino V.Blinkevičiūtė.

Pasak jos, minimali mėnesio alga, kuri nuo šių metų liepos 1-osios yra 700 litų, kitąmet turėtų būti didinama iki 800 litų. Kol kas neaišku, ar ji didės nuo liepos, ar nuo spalio mėnesio.

Valstybės remiamos pajamos, nuo kurių priklauso socialinių išmokų dydis bei įvairių kompensacijų mokėjimas, nuo šių metų spalio 1 dienos didinamos 30 litų iki 235 litų.

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus nuomone, mažai uždirbančių žmonių pajamas taip pat galėtų padidinti įgyvendinta progresinių mokesčių idėja.

„2008 metų biudžete mes numatome 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) deficitą. Tai yra kompromisinė suma, kadangi mažesnio deficito negalėsime pasiekti dėl kelių priežasčių: viena jų – mokesčių mažinimas. Jau įstatymu paskelbta, kad nuo kitų metų gyventojų pajamų mokesčio tarifas mažės nuo 27 proc. iki 24 proc. Tai reiškia dar papildomą apie 3 proc. realų žmonių grynųjų pajamų augimą”, – sakė R.Šadžius.

Finansų ministras tikisi „geranoriško” kitų metų biudžeto svarstymo Seime bei prezidento paramos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Vyriausybė turi ne žadėti, o planuoti atlyginimų ir pensijų didinimą – V.Adamkus"

  1. dana

    KIEK GI PROCENTU DIDES MINIMALI PENSIJA? APIE VIDUTINE PENSIJA TEKO GIRDETI NE KARTA, APIE MINIMALIA NEUZSIMENAMA NEI ZODZIO. Ar ji liks tokia kokia buvo?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.