Kaune bus laidojamas ambasadorius Kazys Lozoraitis

Kaune ketvirtadienį bus palaidotas Italijoje prieš mėnesį miręs pirmasis Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto Kazys Lozoraitis.
Antradienį K.Lozoraičio palaikai iš Romos buvo atgabenti į Lietuvą. Karstą atlydėjo velionio žmona Giovanna Pignatelli Lozoraitis, dukra Daina Lozoraitis ir Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto Algirdas Saudargas.

K.Lozoraičio palaikai pašarvoti Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčioje. Trečiadienį bažnyčioje su velioniu galėjo atsisveikinti visuomenė.

Ketvirtadienį ryte velionį pagerbs prezidentas Valdas Adamkus, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis ir užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, pranešė URM.

Vidurdienį laidotuvių ceremonija prasidės mišiomis, kurias laikys Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Po jų laidotuvių procesija pajudės į Petrašiūnų kapines, kur atsisveikinimo kalbas tars V.Adamkus, V.Landsbergis ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Po laidotuvių K.Lozoraičio žmonai G.P.Lozoraitis bus įteikta Lietuvos valstybės vėliava.

Eidamas 79-uosius metus K.Lozoraitis Romos ligoninėje po sunkios ligos mirė rugpjūčio 13 dieną.

K.Lozoraitis buvo laikinai palaidotas Romos Santa Maria dei Monti parapijos bažnyčioje, tačiau, vykdant velionio valią, amžinojo poilsio turėjo atgulti Kaune.

K.Lozoraitis buvo pirmasis nepriklausomybę atgavusios Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto ir Maltos Ordinui. Šiose pareigose jis dirbo nuo 1992 iki 2004 metų.

Nuo 2004 metų iki pat mirties ambasadorius K.Lozoraitis dirbo neatlygintinu konsultantu Lietuvos ambasadoje Italijoje.

Žurnalistiką studijavęs K.Lozoraitis 1958-1972 metais dirbo Italijos radijuje, o nuo 1972-ųjų -Vatikano radijo laidų apie Lietuvą redakcijoje. Nuo 1960 metų buvo asmeninis egzilinės Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo sekretorius.

1985-1992 metais diplomatas vadovavo Lietuvos atstovybės prie Šv. Sosto kanceliarijai, nuo 1980 metų buvo Lietuvių bendruomenės Italijoje vicepirmininkas.

Prieš dvejus metus prezidentas V.Adamkus K.Lozoraitį apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Didžiuoju kryžiumi. 1999 metais diplomatas apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro Didžiuoju kryžiumi. K.Lozoraitis taip pat yra ir Silvestro ordino kavalierius.

Diplomato tėvas Stasys Lozoraitis buvo tarpukario Lietuvos ambasadorius Italijoje, brolis Stasys – pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos ambasadorius JAV, taip pat kandidatas į Lietuvos prezidentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.