Nelegalus veža ir vairuotojai iš Lietuvos

Austrijos pasieniečiai sulaikė vilkiko vairuotoją, jį įtarus nelegalų gabenimu iš Ukrainos ir Moldovos. Nepatvirtintais duomenimis, jis yra Lietuvos pilietis. Teigiama, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai lietuviai susigundo nelegaliu uždarbiu.

Rugsėjo 14 dieną austrų pareigūnams pasirodė įtartinas vilkikas, norėjęs iš Slovėnijos vykti į Austriją. Pasieniečiams patikrinus vilkiko priekabą joje buvo rasti 37 imigrantai. 35 iš jų – Ukrainos piliečiai, tarp jų ir 11 metų vaikas. Dar du imigrantai turėjo Moldovos piliečių dokumentus. Vilkiko vairuotojas gabeno granuliuotų trąšų krovinį. Imigrantai buvo pasislėpę tarp trąšų maišų.

Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas. Pareigūnų duomenimis, imigrantai vyko per Vokietiją į Italiją. Ten jie esą ketinę padirbėti nuimant derlių.

Teigiama, kad kiekvienas nelegalas už nugabenimą į Italiją mokėjo nuo 2 iki 4 tūkst. eurų. Ukrainos žiniasklaidoje skelbiama, kad kelionę neva organizavo gauja, veikianti Lietuvoje. Tačiau yra kilę abejonių, ar sulaikytasis nėra Latvijos pilietis. Nė viena Baltijos šalies institucija oficialių pranešimų apie sulaikytojo pilietybę nėra gavusi. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai LŽ sakė, kad austrai neprivalo pranešti apie tokius niuansus, jei jiems neprireikia kolegų pagalbos arba jei pagalbos iš savo šalies neprašo pats sulaikytasis.

Ne pirmas atvejis

Šiaip ar taip, nekyla abejonių, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai Lietuvos vairuotojai nelegaliai gabena darbo ieškančius imigrantus. Lietuvos ambasada Vienoje yra gavusi oficialią informaciją, kad rugsėjo 11 dieną buvo sulaikytas vilkiko vairuotojas lietuvis, vežantis keturis ukrainiečius. Daugiau žinių apie jį kol kas negauta, tad neaišku, ar Austrijos teismas davė leidimą jį suimti.

Lietuvos vežėjų asociacija „Linava” neturi informacijos

apie sulaikytus Austrijoje vilkiko vairuotojus. Gali būti, kad firma, kurios vilkiku buvo vežami imigrantai, nepriklauso „Linavos” asociacijai. Tačiau „Linavos” sekretorius transporto politikai ir informacijai Algirdas Baranauskas LŽ patvirtino, kad su panašiais atvejais asociacijai yra tekę susidurti. „Tokių incidentų būta ir anksčiau. Mes buvome informuoti apie Anglijon vežamus imigrantus. Vilkikai priklausė Lietuvos bendrovėms. Tuomet vilkikai buvo areštuoti, vairuotojai sulaikyti”, – prisiminė A.Baranauskas. Vėliau išsiaiškinta, kad nelegalai į vilkikų puspriekabes įlįsdavo plaukiant keltu. Vairuotojai apie tai net nežinojo. Tad jie buvo paleisti.

Susigundo uždarbiu

Jei vairuotojas nelegalus veža sąmoningai, susitarus, jis privalo mokėti didžiulę baudą. Be to, už kiekvieną nelegaliai vežamą asmenį tenka papildomai pakloti 10 tūkst. Didžiosios Britanijos svarų. Jei nustatyta, kad vairuotojo kaltės nėra, baudas privalo mokėti įmonės, kurioms priklauso vilkikai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras apie tokius incidentus irgi sužino jau nebe pirmą kartą. Jų pasitaiko gan dažnai. Rugpjūčio mėnesį atskleista keletas atvejų, kai Lietuvos vairuotojai vežė imigrantus iš Lenkijos į Vokietiją. „Lenkijoje, Slovėnijoje pasieniuose įsikūrę ištisi nelegalų kaimai. Ten susiformavusios čečėnų, kitų pabėgėlių diasporos. Lietuvių vairuotojus jie nuolat kalbina pervežti vilkikų puspriekabėse paslėptus nelegalus. Už tai siūlomas nemažas atlygis. Tad ne vienas ir susigundo”, – LŽ sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.