Lietuva kaip juodoji skylė

Tiesą sakant, jau ir nebesinori kalbėti apie Lietuvos politiką, nes nei ji politika, nei Lietuvos – greičiau dviejų ar trijų partijų grumdymasis prie ES pinigėlių dalybų stalo. O kadangi partijos jau nuo 2004-ųjų tapo organizacijomis, atstovaujančiomis ne rinkėjų, o rinkimų finansuotojų interesams, tai ir kalbėti apie jas rimtai reikštų kalbėtis su angelais.

Prasminga būtų nebent konstatuoti padėtį: Lietuva kaip kokia kosminė juodoji skylė ryja pati save. Varomoji jos jėga – partijos. Rydamos viena kitą jos naikina visas, o kartu naikina politinę sistemą, demokratiją, valstybę.

Tik kas pasakys, kas yra Lietuva? Nepriklausoma demokratinė respublika, kaip tarė tauta per 1992 metų referendumą, ar Europos Sąjungos respublika, kaip balsuota 2004 metų referendume? Vytautas Landsbergis sako, kad Lietuva dabar turi aukštesnio lygio nepriklausomybę, Romualdas Ozolas tvirtina, kad 1990 metų kovo 11-osios nepriklausomybė palaidota ir 1992 metų Konstitucija nebeveikia, bet ar tai įdomu Algirdui Brazauskui su savo įpėdiniais, tuo labiau kad šis reziduoja Turniškėse, o aniedu – vienas Briusely, kitas kažkuriam Dzūkijos kaime! Vsio zakonno!

Net jei ir atsakytų kas nors juridiškai raštingai, kokia šiandien Lietuvos tarptautinė teisinė padėtis, ar labai daug kas nuo to pasikeistų? Galėtų keistis, jei kas panūstų tuo pasinaudoti ir ryžtųsi radikalioms pagal tas apibrėžtis reformoms. Tik kas? 2K (Kirkilas + Kubilius)? TT („Tvarka ir teisingumas”)? DP (Darbo partija)? 2K negali jų imtis iš principo: reikia tik balansuoti dėl įtakos. TT neturi ir neturės pakankamos savarankiškos galios. DP ir pačios būklė nepavydėtina.

Jei ir atsirastų politinė jėga, sugebanti imanentiškai suvokti Lietuvos padėtį ir autentiškai jai atstovauti, ką ji galėtų postuluoti kaip svarbiausią nacionalinį interesą, galintį Lietuvą ištraukti iš juodosios skylės?

Gal radikalią biudžeto struktūros peržiūrą iš esmės pertvarkant prioritetus ir svarbiausia nacijos veiklos sritimi paskelbiant švietimą ir lavinimąsi, mokslinius tyrimus ir naujųjų technologijų kūrybinę absorbciją, kaip neseniai mums kalbėjo Suomijos ekspremjeras Esko Aho? Lietuvos premjeras nerado laiko jo net išklausyti.

Ar gal apie demografinės katastrofos įveiką susitelkiant gimstamumo krizės, emigracijos ir savižudybių šienapjūtės pabaigtuvėms?

Bent jau lietuvių verslo sąlygų patvarkymą iki tokio lygio, kad susiformuotų nors šiuo požiūriu visuomenės savijautą gerinti pajėgiantys vidutinio ir smulkiojo verslo sluoksniai? Nes aiškiai sakoma: kas nesupranta, kad ir ryklių populiacija priklauso nuo planktono masės, tas savo galvą pats neša kaip desertą rykliui.

Visa tai tėra fantazijos. Šiandien jos Lietuvos pastogėj – blogas tonas su blogu kvapu.

Kas gali imtis spręsti tokius klausimus, kai artėja 32 milijardai Europos Sąjungos litų ir reikia pasistengti taip išdėlioti politines pozicijas, kad milijardai teisingai virstų milijonais ir tūkstančiais ir teisingai tekėtų teisingais kanalais. Gal tai menkas rūpestis?

O juk ir kiti svarbūs klausimai spaudžia!

Ką iš tiesų daryti dėl tos dvigubos pilietybės – laikytis dar kokių principų ar viską ištrinti? Depolitizuoti valstybės saugumo tarnybą ar dar pabandyti išlaikyti partijų kontrolės sankirtoje? Kaip išsisukti nesrėbus užvirtos košelės Šnipiškių kapinyno griuvėsiuose? Maisto prekės brangsta ne dienom – valandom, anksčiau ar vėliau teks ir čia tarti žodį. Ir tas dujų kainos kėlimo spektaklis taip nepavyko!

Žodžiu, kur tik pažvelgsi – vienos bėdos. Ir ne kokios nors tolimoj perspektyvoj dunksančios, o čia pat, po tavo kojom, net virš galvos, prieky ir užpakaly. Piemenys visokie apie nebrandžią demokratiją kliegia.

Nėra kada už horizontų dairytis, reikia viską konkrečiai ir pozityviai, ne rytoj ir ne kur nors, o čia ir dabar spręsti!

Taip ir gyvenam.

Taip ir gyvena Lietuva.

Alaus ir krepšinio kąsdama, televiziniais realybės šou užsikąsdama. „Klausimėliu” pasigardžiuodama.

Vis giliau juodon nebūties skylėn smukdama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.