Gali būti pailgintas tėvystės ir motinystės pašalpų mokėjimo laikotarpis

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktam Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui ir pradės jo svarstymo procedūrą. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – spalio 23 diena.

Jeigu Seimas pritartų tokiam įstatymo projektui, bendram naujų ar pakeistų šio įstatymo nuostatų įgyvendinimui 2008 metais papildomai iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto reikėtų apie 122 mln. litų.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, šiuo projektu siūloma nustatyti, kad motinystės (tėvystės) pašalpa vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu būtų mokama iki vaikui sukaks 1,5 metų (šiuo metu – 1 metai). Pašalpos dydis iki vaikui sueis 1 metai būtų 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, o iki vaikui sueis 1,5 metų – 85 procentai.

Motinystės (tėvystės) ir motinystės pašalpą siūloma didinti priklausomai nuo vienu metu gimusių vaikų skaičiaus (gimus dvynukams – 2 kartus, trynukams – 3 kartus ir t. t.).

„Taip pat siūlome įteisinti itin svarbią nuostatą norintiems ir auginti vaiką, ir dirbti ne visą darbo laiką. Tokiu atveju apdraustajam, gaunančiam atlyginimą, kuris mažesnis už motinystės (tėvystės) pašalpą, bus mokama pašalpos dalis – skirtumas tarp pašalpos ir pajamų”, – teigia ministrė V. Blinkevičiūtė.

Pasak ministrės, siekiant pagerinti žmonių, auginančių vaikus, socialines garantijas, siūloma, kad ligos socialinio draudimo pašalpa būtų mokama vaikų priežiūrai ir tais atvejais, kai apdraustasis asmuo, kuriam dėl šių vaikų yra suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos ar atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sukaks treji metai, dėl savo ligos ar traumos pagal asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojo išvadą negali jų prižiūrėti. Šią ligos pašalpą siūloma mokėti kitam apdraustam sutuoktiniui nuo pirmosios dienos iki 14 kalendorinių dienų iš „Sodros” lėšų.

Keičiant minėtą įstatymą turėtų iš dalies pasikeisti ir motinystės bei motinystės (tėvystės) pašalpų skaičiavimo tvarka. Tuo atveju, kai neseniai pagimdžiusi moteris gauna naujas nėštumo ir gimdymo atostogas ir motinystės ar motinystės (tėvystės) pašalpa yra apskaičiuota iš laikotarpio, kai moteris buvo atostogose iki vaikui sukaks vieneri metai, ir ji yra mažesnė nei pirmoji, tai bus mokama didesnioji pašalpa.

Be to, numatoma didinti minimalios motinystės socialinio draudimo pašalpos dydį, kuris per mėnesį negalės būti mažesnis už draudžiamųjų pajamų trečdalį (šiuo metu – ketvirtadalį). Priėmus siūlomą dydį minimali motinystės pašalpa būtų 452 litai. Šiuo metu taikant draudžiamųjų pajamų ketvirtadalį pašalpos dydis – 339 litai.

Taip pat norima įteisinti, kad teisę gauti ligos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpą, ligos ar atostogų laikotarpiu turėtų ir moksleiviai ar studentai iki 24 metų amžiaus.

Teisę gauti minėtąsias pašalpas taip pat turės ir tie, kurie buvo draudžiami kaip statutiniai valstybės tarnautojai ir pertrauka nuo statuso pasikeitimo neviršija 3 mėnesių. Beje, statutiniams valstybės tarnautojams tos išmokos ir tam tikri pakeitimai bus ne iš „Sodros” biudžeto, bet iš valstybės. Socialines apsaugos ir darbo ministerija suskaičiavo, jog kitais metais iš valstybės biudžeto tam reikės šiek tiek daugiau kaip 3 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.