Kas trečias uostamiesčio dešimtokas rūko

Projekto „Europos jaunimas – narkomanijos prevencijos programa” metu atliktas tyrimas atskleidė, jog labiausiai tarp uostamiesčio paauglių paplitęs žalingas įprotis yra rūkymas.

Ieškant veiksmingų prevencijos priemonių, prieš metus trijuose Lietuvos miestuose, Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune, bei dar 9 Europos miestuose atlikta dešimtokų apklausa. Anot uostamiesčio Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Rožės Perminienės, šiuo tyrimu siekta atskleisti tikruosius skaičius, kiek paauglių rūko, piktnaudžiauja alkoholiu ar vartoja narkotikus.

Uostamiestyje vykusioje apklausoje dalyvavo visi bendrojo lavinimo mokyklų dešimtokai. Net 32 procentai apklaustųjų tvirtino rūkantys kiekvieną dieną. Pagal šį skaičių uostamiestį lenkia tik Vilnius. Panaši situacija yra ir Kaune.

Apklausa parodė, kad bent kartą per mėnesį alkoholio ragauja apie 20 procentų uostamiesčio dešimtokų. Labiausiai mėgstami yra vadinamieji alkopopsai. Antrą vietą užima alus. Apie 30 procentų vartojančių alkoholį jaunuolių nevengia ir stipriųjų gėrimų. Visai nepopuliarus tarp uostamiesčio paauglių yra vynas.

29 procentai apklaustųjų prisipažino bent kartą bandę narkotikų. Anot R. Perminienės, populiariausias narkotikas yra kanapės.

Šiuo tyrimu taip pat bandyta išsiaiškinti, kaip paauglių gyvenimo būdas priklauso nuo santykių šeimoje bei savijautos mokykloje. Apklausos duomenimis, mažai laiko su tėvais praleidžiantys bei jų dėmesio stokojantys vaikai dažniau rūko, vartoja alkoholį ar net narkotikus. Žalingų įpročių turi ir dažnas prastai mokykloje besijaučiantis paauglys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.