Klaipėdietis parsivežė geriausio gotikinės literatūros rašytojo titulą

Klaipėdietis rašytojas, pasirašantis pseudonimu Clandestinus, laimėjo pirmąją vietą Tarptautiniame rusų gotikinės apysakos konkurse, vykusiame Maskvoje.

Rusijos rašytojų sąjungos ir stambaus gotikinės literatūros tinklalapio skelbtame konkurse dalyvavo rusiškos gotikinės literatūros kūrėjai iš 20 pasaulio šalių. Pirmą kartą Lietuvai šiame konkurse atstovavo du rašytojai iš Klaipėdos: Clandestinus ir Andrej Moskvin. Pastarasis prizinės vietos nepelnė. Antrąja ir trečiąją konkurso vietas laimėjo rašytojai iš Maskvos.

Pasak Clandestinus, iki šiol šį konkursą laimėdavo tik Maskvos arba Sankt-Peterburgo rašytojai. Jo įvertinimas pirmą sykį nutraukė šią aštuonerius metus gyvavusią tradiciją ir atkreipė dėmesį į rusiškai rašančius autorius iš Pabaltijo šalių.

Rusų gotikinės literatūros konkursui Clandestinus pateikė dvi apysakas: „Kastercholo siaubas” ir „Molemo abatijos vaiduoklis”.

„Abiejose apysakose veikėjai ir įvykiai yra išgalvoti, tačiau aprašydamas Molemo abatiją iš teisų aprašiau Kretingos pranciškonų vienuolyno aplinką, nes šį kūrinį pradėjau rašyti gyvendamas šiame vienuolyne”, – pasakojo Clandestinus.

Rusų gotikinės literatūros konkursą laimėjusios Clandestinus apysakos iki šiol nebuvo publikuotos. Gotikinių apysakų rinktinę rusų kalba autorius ketina išleisti kitais metais.

Gotikinė literatūra

Gotikinę literatūrą iš kitų žanrų išskiria slėpiningumo ir siaubo atmosfera, antgamtiški, racionaliai nepaaiškinami, tačiau įtikinamai aprašyti įvykiai. Tradiciniuose gotikiniuose apsakymuose ir romanuose veiksmas paprastai vyksta pseudoviduramžiškoje arba VIII-XIX a. aplinkoje. Gotikinio kūrinio veiksmas dažniausiai vyksta keistose pilyse, apleistuose dvaruose, vienuolynuose, požemių labirintuose ir panašiose baimę keliančiose vietose.

Egzistuoja kelios gotikinio siužeto klišės – tai įvairūs žudymai, kraujomaiša, kerštas (neretai po mirties), išdavystė, tragiškos meilės ir neapykantos istorijos, mistinės apeigos ir panašūs niūrūs, bet kartu romantiški pasakojimai.

Gotikiniame kūrinyje svarbiausia tam tikra įtampą kelianti, košmariškų nuojautų kupina atmosfera, įvairūs lemtingi bei pranašiški ženklai, o siužeto atomazga niekada nebūna racionaliu protu paaiškintina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.