Pasitraukusiems iš prekinės gamybos ūkininkams jau išmokėta apie 220 mln. litų

Vyresnio amžiaus žemdirbiai, norintys pasitraukti iš prekinės žemės ūkio gamybos ir už tai gauti Europos Sąjungos (ES) paramą, nuo šio pirmadienio gali teikti paraiškas Nacionalinės mokėjimo agentūrai (NMA).

Paraiškų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos” priėmimas tęsis iki spalio 6 dienos.

Pasak NMA atstovo, į paramą 2007-2013 metų laikotarpiu pretenduosiantys žemdirbiai turės atitikti panašius reikalavimus kaip ir ankstesnių metų pareiškėjai. Pareiškėjas (vyras arba moteris) paraiškos pateikimo dieną turi būti ne jaunesnis kaip 55 metų amžiaus, tačiau dar nesulaukęs pensinio amžiaus.

Paramą už pasitraukimą iš prekinės žemės ūkio gamybos galės gauti tik tie ūkininkai, kurie žemės ūkio veikla užsiima ne trumpiau kaip 10 pastarųjų metų, o paraiškos teikimo metais ūkininkauja ne mažesniame kaip 1 ha žemės ūkio naudmenų plote ir savo valdą yra užregistravęs Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, taip pat nuo 2004 metų savo arba sutuoktinio vardu deklaruoja žemės ūkio naudmenas ir (arba) registruoja turimus gyvulius bei atitinka kitus paramos gavėjams keliamus reikalavimus. Pareiškėjai taip pat turėtų įsitikinti, kad Žemės ūkio ir kaimo verslo registre pateikti duomenys yra tikslūs, kadangi, NMA specialistams nustačius neatitikimų tarp paraiškoje pateiktų duomenų ir informacijos Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, paramos gavėjui bus taikomos sankcijos.

Naujieji pareiškėjai turėtų atkreipti dėmesį, kad paramą bus galima gauti tik už perleistą žemės ūkio paskirties žemę. Parama skiriama už pareiškėjui ir jo sutuoktiniui nuosavybės teise priklausiusią žemę. Iš prekinės žemės ūkio gamybos pasitraukęs ūkininkas ir jo sutuoktinis gali pasilikti vieną karvę ir ne daugiau kaip 3 ha žemės ūkio naudmenų, tačiau tik savo reikmėms.

Numatyta, kad 2007-2013 metais paramos gavėjai gaus pagrindinę paramos dalį, siekiančią 5350 litų, bei papildomas išmokas už ūkio perėmėjui perleistą žemės ūkio paskirties žemę. Jei pareiškėjas turi išlaikomą sutuoktinį, jam bus skiriamas ir išlaikomo sutuoktinio priedas, siekiantis 2672 litus. Jei ūkininkavimą nutraukęs asmuo gauna ar pradės gauti valstybinę socialinio draudimo pensiją ar kitas „Sodros” išmokas, pagrindinis paramos dydis bus mažinamas išmokant skirtumą, kuris liks atskaičiuojant metinę pensijos ir kitų išmokų sumą.

Paramos gavėjų laukia palengvinimas – buvusiems ūkininkams nebereikės kasmet pateikti dokumentų, pagal kuriuos būdavo apskaičiuojamos paramos išmokos. Nuo šiol reikalingas pažymas NMA pati užsisakinės iš įvairių valstybės institucijų („Sodra”, Gyvulių ir žemės ūkio valdų registras ir kt.).

Dar viena 2007-2013 m. etapu laukianti naujovė – paramos administravimo decentralizavimas. Nuo šiol pagal 2007-2013 metų KPP priemonę „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos” pateiktos paraiškos bus ne tik surenkamos NMA teritoriniuose skyriuose – šiuose skyriuose vyks ir paraiškų vertinimas. Įgyvendinant šią naujovę siekiama sutrumpinti dokumentų vertinimo laikotarpį, todėl ir parama žemdirbius turėtų pasiekti anksčiau.

Per praėjusius trejus metus iš prekinės žemės ūkio gamybos pasitraukė kiek daugiau kaip 20 tūkst. vyresnio amžiaus ūkininkų, kuriems jau išmokėta apie 220 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.