Kaliningrado statybų specifika

Kaliningradas Lietuvos žiniasklaidos akiratyje pastaruoju metu atsidurdavo dėl pasikėsinimų į statybų verslu užsiimančius asmenis. Per pastarąjį pusmetį tokių išpuolių užfiksuota mažiausiai penki.

Du nužudyti, du mįslingomis aplinkybėmis dingę, į vieną nesėk-mingai kėsintasi. Tokia žiniasklaidos skelbiama statistika apie kelių Kaliningrade dirbusių ir su Lietuva vienaip ar kitaip susijusių verslininkų likimą.

Detektyvą primenančiose istorijose nuolat linksniuojamas Lietuvos ir Rusijos kapitalo bendrovės „Rosslitstroj” vardas. Jos vadovas Stanislovas Jucius nuo gegužės yra dingęs be žinios, o jį pakeitęs Aleksandras Semkinas buvo žiauriai nužudytas rugpjūčio pradžioje. Remiantis žiniasklaida, šioje istorijoje esą taip pat veikia Rusijos federalinės tarnybos agentai, aukšti Kaliningrado srities pareigūnai.

Pasidomėjome, kodėl statybų srityje dirbantiems Lietuvos verslininkams Kaliningrado srityje nesaugu.

Nuo bausmės išsisuka kyšiu

Praėjusių metų pabaigoje keturių Lietuvos analitikų išleistoje knygoje apie Kaliningrado sritį pastebima, kad šiame Rusijos anklave nusikalstamumas yra maždaug penktadaliu didesnis nei Rusijos vidurkis. „Tarp labiausiai paplitusių nusikaltimų išsiskiria prekyba žmonėmis, narkotinių medžiagų platinimas, automobilių vagystės, nelegali migracija ir kontrabanda”, – rašoma knygoje „Politinių procesų ir struktūrų apžvalga Kaliningrado srityje”.

Visas šias nusikalstamas veiklas skatina išsikerojusi korupcija. Pasak kai kurių analitikų, su stambia cigarečių kontrabanda įkliuvęs nusikaltėlis nuo bausmės gali nesunkiai išsisukti, jei laiku suskubs „pakalbėti” su tyrimui vadovaujančiu pareigūnu.

Prieštaringų minčių kelia ir aukštų Rusijos pareigūnų pateikiama statistika apie Kaliningrado srityje išaiškinamus finansinius nusikaltimus. Rugpjūčio pabaigoje Rusijos federalinės finansinės veiklos monitoringo tarnybos vadovas Viktoras Zubkovas pranešė, kad šių metų sausio–liepos mėnesiais atskleistų finansinių nusikaltimų skaičius, palyginti su tuo pačiu 2006 m. laikotarpiu, išaugo aštuonis kartus.

Pasak V.Zubkovo, per minėtą laikotarpį srities teismui perduota 41 byla dėl pinigų plovimo, kai tuo pačiu laikotarpiu pernai perduotų tokių bylų buvo tik penkios. V.Zubkovas teigia, kad tokia padėtis rodo ne finansinių nusikaltimų skaičiaus didėjimą, o kovos su tokiais nusikaltimais aktyvėjimą.

Visgi sveika logika sako, kad, ko ge-ro, yra priešingai. Juolab kad analitikai yra paskaičiavę, kad beveik pusė srities ekonomikos yra šešėlinė.

Statybos – aukso gysla

Kai kurie analitikai pastebi, kad šiuo metu statybų sektorius Kaliningrado srityje išgyvena aukso laikus.

2006 m. birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino Rusijos Federacijos vyriausybės parengtą specialią programą, kuria siekiama padvigubinti srities gyventojų skaičių, ir taip kompensuoti darbo jėgos trūkumą regione bei modernizuoti srities ekonomiką.

Kiekvienam į Kaliningradą gyventi atvyksiančiam rusui numatyta suteikti vadinamąjį kompensacinį paketą, į kurį įeis valstybinės ir municipalinės paslaugos (darželiai, mokyklos, sveikatos apsauga, įdarbinimas ir aprūpinimas gyvenamuoju plotu).

Planuojama, kad susigundę tokiais pasiūlymais nuo 2007 iki 2015 m. į Kaliningrado sritį turėtų persikelti apie 450 tūkst. rusų. Jiems bus reikalingas naujas būstas, todėl statybų bendrovės čia turės daug darbo.

Prognozės, kad statybos paskelbus specialią rusų pritraukimo į Kaliningrado sritį programą suintensyvės, pasiteisino. Rugpjūčio pradžioje Kaliningrado savivaldybės spaudos tarnyba pranešė, kad šių metų sausio–liepos mėnesiais Kaliningrade pastatyti 264 gyvenamieji namai, kurių bendras plotas siekė 240 tūkst. kv. m – tai yra 48 proc. daugiau nei tuo pačiu 2006 m. laikotarpiu.

Analitikai prognozuoja, kad šiemet gyvenamojo būsto kainos Kaliningrade, palyginti su pernai, išaugs iki 36 proc. „Peterburgo nekilnojamojo turto” ekspertų teigimu, šių metų sausio–birželio mėnesiais vidutinė 1 kv. m kaina statomame name Kaliningrade siekė 3500 litų. Palyginimui – Vilniuje 1 kv. m kaina analogišku laikotarpiu bute su daline apdaila siekė nuo 4500 litų.

Nekilnojamojo turto kainų augimo tempai Kaliningrade beveik tris kartus viršija Sankt Peterburgo rodiklius – čia kainos vidutiniškai kas mėnesį didėja 1,7 proc., o Kaliningrade – 5 proc.

Prognozuojama, kad ateityje nekilnojamojo turto rinkoje paklausa ir toliau viršys pasiūlą, todėl kainos augs ir toliau. Joms kristi esą neleidžia Kaliningrado, kaip kurortinio miesto, statusas ir tai, kad Rusijos anklavas yra apsuptas Europos Sąjungos valstybių – Lietuvos ir Lenkijos.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Atsakyti, dėl kokių priežasčių Kaliningrade pastaruoju metu brutaliai susidorojama su statybų rinkoje dirbančiais ir su Lietuva ryšių turinčiais verslininkais, sudėtinga.

Žiniasklaidoje jau skelbta, kad Kaliningrade paslaptingomis aplinkybėmis dingęs lietuvių verslininkas S.Jucius galėjo nesilaikyti Rusijoje priimtų laukinio kapitalizmo taisyklių – susimokėti reikiamiems asmenims duoklę.

Tačiau, ko gero, tiksliausiai atsakyti, dėl kokių priežasčių puolami su Lietuva siejami verslininkai, galėtų teisėsaugininkai. Deja, Kaliningrado pareigūnai nelinkę bendradarbiauti su Lietuva.

Nors Lietuvos pareigūnai nuolat prašo kolegų iš Kaliningrado informacijos apie verslininko S.Juciaus dingimo aplinkybes, per visą šį laiką Lietuva gavo tik vieną notą, kurioje pranešama, kad baudžiamoji byla dėl verslininko dingimo fakto yra perduota Kaliningrado srities prokuratūros ypač svarbių bylų tyrėjui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.