Bushas siūlo laipsnišką pajėgų mažinimą Irake

Prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ketvirtadienį sakė, kad iki šių metų pabaigos iš Irako galės grįžti 5 700 JAV jūrų pėstininkų ir karių, o po to iki liepos mėnesio bus tęsiamas laipsniškas pajėgų išvedimas.

Kalbėdamas per televiziją G.W.Bushas sakė, kad jis sutiko su JAV aukščiausio rango vado Irake generolo Davido Petraeuso (Deivido Petreuso) rekomendacijomis iki liepos sumažinti pajėgų lygį nuo 20 iki 15 kovinių brigadų.

Brigadą sudaro apie 4 tūkst. karių ir kažkiek juos aptarnaujančių karių. Tai reiškia, kad pagal D.Petraeuso planą iš viso būtų išvesta daugiau kaip 20 tūkst. karių. Per aštuonis pastaruosius mėnesius JAV pajėgos Irake buvo padidintos maždaug 21,5 tūkst. kovos veiksmuose dalyvaujančių karių.

„Kuo didesnės sėkmės sulauksime, tuo daugiau Amerikos karių galės grįžti namo”, – sakė G.W.Bushas, kuris kalbėjo po to, kai D.Petraeusas dvi dienas liudijo Kongrese. Pasak prezidento, D.Petraeusas Kongresui vėl atsiskaitys kovo mėnesį.

Tačiau G.W.Bushas taip pat leido suprasti, jog mano, kad Jungtinėms Valstijoms dar ne vienus metus reikės būti Irake, ir sakė, kad Bagdado vyriausybei reikia „ilgalaikių santykių su Amerika”.

Dėl tokio vertinimo G.W.Busho kalba bus dar didesnis nusivylimas Kongresą kontroliuojantiems demokratams ir daugumai amerikiečių, kurie nepritaria jo politikai dėl Irako karo.

G.W.Bushas, kuris kalbėjo ramiu balsu, pripažino, kad amerikiečiai jaučia nusivylimą dėl šio karo, bet tvirtino, kad daroma pažanga.

Jo 18 min. trukusi kalba buvo svarbiausias viešųjų ryšių kampanijos, nukreiptos prieš reikalavimus greičiau išvesti pajėgas iš Irako, elementas.

Šiuo metu Irake yra 168 tūkst. JAV karių – tai didžiausias skaičius per visą daugiau kaip ketverius metus trunkantį karą.

G.W.Bushas sakė, kad pajėgų mažinimo sparta priklausys nuo sąlygų Irake ir kad JAV karinis kontingentas šioje šalyje liks ir po to, kai 2009 metų sausio mėnesį baigsis jo prezidentavimo kadencija.

„Šiai sumažinto Amerikos buvimo vizijai taip pat pritaria visų Irako bendruomenių lyderiai, – sakė G.W.Bushas. – Tuo pat metu jie supranta, jog jų sėkmei užtikrinti reikia, kad JAV tęstų politinius, ekonominius ir saugumo įsipareigojimus ir po to, kai baigsis mano prezidentavimas”.

Amerikos pajėgos turi ir toliau dalyvauti kovos veiksmuose, ir daugiau kaip 130 tūkst. liks Irake, sakė G.W.Bushas.

„Principas, kuriuo vadovaujuosi priimdamas sprendimus dėl pajėgų Irake dydžio, yra (toks): grįžimas priklausomai nuo sėkmės”, – sakė prezidentas.

Tuo tarpu demokratai apkaltino administraciją bandant apkvailinti amerikiečius, kad jie galvotų, esą jis reaguoja į vis didėjantį nepasitenkinimą karu, nors iš tikrųjų nedaro jokio esminio savo politikos pakeitimo.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) sakė, jog G.W.Bushas paskelbė „kurso laikymosi strategiją, kuri nukreipia mus 10 metų karo keliu”.

Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkas Howardas Deanas (Hovardas Dinas) pavadino tai viešųjų ryšių triuku siekiant laimėti laiko žlugusiai politikai.

Prezidentas kaip pajėgų Irake padidinimo sėkmės įrodymą pateikė Anbaro provinciją.

Tačiau vos kelios valandos prieš jo kalbą sprogus pakelės bombai žuvo įtakingas sunitų genčių lyderis Sattaras Abu Risha (Sataras Abu Riša), kuris Anbare bendradarbiavo su amerikiečiais prieš „al Qaeda”.

Vis dėlto G.W.Bushas griežtai atmetė raginimus nutraukti karą ir sakė, kad kovotojai, keliantys pavojų Irako ateičiai, taip pat kelia pavojų JAV nacionaliniam saugumui.

Savo planą Irake dislokuotas pajėgas sumažinti iki tokio dydžio, koks buvo prieš jų padidinimą, prezidentas pavadino kompromisu, su kuriuo galėtų sutikti ir karo šalininkai, ir priešininkai.

„Kelias pirmyn, kurį nusakiau šįvakar, pirmą kartą per (kelerius) metus sudaro sąlygas žmonėms, buvusiems skirtingose šių sunkių debatų stovyklose, baigti nesutarimus”, – sakė G.W.Bushas.

„Kad ir kokiai politinei partijai priklausote, kad ir kokia jūsų pozicija dėl Irako, turėtume sutarti, kad Amerika yra gyvybiškai suinteresuota užkirsti kelią chaosui ir suteikti viltį Artimuosiuose Rytuose”, – pažymėjo prezidentas.

G.W.Bushas kreipimesi taip pat pažymėjo, kad vyriausybės Bagdade stiprinimas atitinka geriausius Irako kaimynių interesus.

„O tai reiškia, kad Irano ir Sirijos pastangos žlugdyti tą vyriausybę turi baigtis”, – sakė jis.

Demokratai sakė, kad kitą savaitę Senate pradės naują bandymą įstatymais, susijusiais su išlaidomis gynybai, pakeisti JAV pajėgų vaidmenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.