Rektoriaus rinkimai – be didesnės intrigos

Vakar Vilniaus universiteto Senatas aukštosios mokyklos vairą dar penkeriems metams atidavė į Benedikto Juodkos rankas.

Dėl seniausios Lietuvoje Alma Mater rektoriaus kėdės varžėsi B.Juodka ir VU Medžiagotyros ir taikomųjų mokslų instituto direktorius Artūras Žukauskas. Iš 68 balsavime dalyvavusių Senato narių didžioji dauguma palaikė B.Juodką. Už jį balsavo 53, o A.Žukauską palaikė 14 narių.

Išvengė širdgėlos

Antrai ir paskutinei kadencijai rektoriumi perrinktas B.Juodka neslėpė laimės. „Jei nutarėte mane perrinkti, kartu dirbsime universiteto labui”, – Senato nariams dėkojo perrinktasis rektorius.

Jis prisipažino, kad jei būtų pralaimėjęs rinkimuose, jį kamuotų vidinis skausmas. „Juk tada būčiau buvęs vienintelis rektorius per visą Nepriklausomos Lietuvos istoriją, kurio neperrinko antrą kartą”, – kalbėjo B.Juodka.

Balsavo linksmi

Rektoriaus rinkimai vakar užtruko kiek daugiau nei valandą. Pasak Senato pirmininko Vyginto Broniaus Pšibilskio, rektoriaus rinkimai seniausioje Lietuvos Alma Mater vyksta be jokių praeities tradicijų, nes jų paprasčiausiai nėra. „VU rektorius pradėtas rinkti tik po Nepriklausomybės paskelbimo. Pačiu pirmuoju Senato išrinktu rektoriumi buvo Rolandas Pavilionis”, – LŽ sakė V.B.Pšibilskis.

Senato nariai balsuoti ėjo linksmai nusiteikę. Pirmasis pareigą universitetui atliko Istorijos fakulteto prodekanas Alfredas Bumblauskas. „Oi, negalvojęs balsavau”, – šluostydamasis prakaitą šmaikštavo A.Bumblauskas.

Patirtis prieš novatoriškumą

V.B.Pšibilskis rinkti rektoriaus ėjo tvirtai apsisprendęs, už ką balsuos. „Negi nueisi ir ten suksi galvą? Tikrai buvo pakankamai laiko apsispręsti”, – linksmai nusiteikęs pasakojo V.B.Pšibilskis. Pasak jo, bendraudamas su kitais Senato nariais jis matė, kad jų nuomonės ir nuotaikos yra gana skirtingos. „Visa intriga prasidėjo, kai liko tik 2 kandidatai – juk jie labai įdomūs ir skirtingi žmonės”, – aiškino Senato pirmininkas.

VU Studentų atstovybės prezidentė Viktorija Aleksaitė LŽ sakė, kad studentų atstovai Senate balsavo vieningai. „Oficiali mūsų pozicija yra ta, kad palaikome abu kandidatus vien už tai, kad kandidatuoja į rektoriaus postą ir nori padaryti kažką gero universitetui”, – aiškino V.Aleksaitė. Nors B.Juodka ir A.Žukauskas yra labai skirtingi žmonės, jie abu priimtini studentams. „Vienas kandidatas yra labai patyręs, puikiai išmanantis universiteto reikalus. O kitas kupinas gerų, novatoriškų idėjų”, – prieš rinkimus kandidatus įvertino V.Aleksaitė.

Vilios užsieniečius

B.Juodka savo rinkimų programai pasirinko devizą „nacionalinio mokslo universiteto, turinčio tarptautinio lygio mokslą ir studijas, statuso link”. Vakar perrinktas rektorius pakartojo, kad vienas iš svarbiausių VU uždavinių yra siekti, kad būtų užtikrinta aukšta studijų kokybė. Jis įsitikinęs, kad pagerinti studijų būklę galima atsakingiau atrenkant studentus, rūpinantis jų mokymosi, poilsio ir gyvenimo sąlygomis.

Programoje B.Juodka taip pat pažadėjo didinti fakultetus. Pasak jo, sujungus keletą fakultetų būtų paprasčiau vykdyti tarpdisciplininius tyrimus. Šioje srityje didžiules viltis rektorius deda į Vyriausybės patvirtintus, Europos Sąjungos paramą gavusius studijų, mokslo ir inovacijų integracinius centrus.

Nemažai dėmesio B.Juodka žada skirti ir socialinių universiteto partnerių dalyvavimui sudarant studijų programas. B.Juodka siūlo daugiau teisių universiteto valdyme suteikti studentų organizacijoms. Rektoriaus manymu, plėtojant elektroninį mokymą bei didinant anglų kalba skaitomų paskaitų skaičių studijos VU taps patrauklesnės ir prieinamesnės užsieniečiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.