Vilniaus koncertų ir sporto rūmus sudrebins pasaulinė premjera

Rugsėjo 21 ir 22 d. ketvirtą kartą rengiamą tarptautinį teatro festivalį „Sirenos” atidarys belgų menininko Jano Fabres režisuoto spektaklio „Rekviem metamorfozei” premjera. Šis renginys „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009” programos „Menas netikėtose erdvėse” dalis. Spektaklis iš letargo miego prikels apleistus Vilniaus koncertų ir sporto rūmus. Sceną papuoš gėlių jūra ir dvidešimt penki šokėjai bei muzikantai. „Grožio kariai” – taip juos vadina pats režisierius Janas Fabre.

„Janas Fabre kuria savo rekviem. Tai bus teatrinės mišios mirusiems, kurių šerdyje – gyvenimas. Fabre grąžina mirtį į patį gyvenimo sūkurį, kur linksminamasi ir šokama, o mirtis garbinama kaip nuolatos atsinaujinančio ciklo grandis. Be pabaigos, be pradžios. Fabre vedasi mus į laidojimo rūsį. Jis matuoja mirusiojo temperatūrą ir pliaukšteli jam per sėdmenis. Mišios mirusiems yra pokylis, atsisveikinimas, nauja pradžia,” – taip spektaklį pristato Luk Van den Dries, Nyderlandų teatro žinovas, Fabres bendražygis ir dramaturgas.

Šis visai dar šviežias renginys – tai viena iš trijų naujausio Jano Fabres kūrinio pasaulinių premjerų. Pirmoji įvyko prestižiniame rugpjūčio pabaigoje Zalcburgo festivalyje, kuris, būdamas vienasturtingiausių meno institucijų pasaulyje, kiekvienais metais surenka svarbiausius sezono operos pastatymus. Antroji – ne mažiau prestižinėje Ruro trienalėje.

Menininkas Fabre išgarsėjo aštuntame dešimtmetyje. 1976-1981 vadinamų „pinigų performasų” metu jis degino žmonių aukotus pinigus ir pelenais piešė žodį MONEY. Gatvę, kurioje gyveno, pervadino „Jano Fabrės gatve”, ir prie tėvų namo sienos pritvirtino atminimo lentelę „Čia gyvena ir dirba Janas Fabre”, pagal analogiją Vincento Van Gogho atminimo lentelei, kuri pagerbia dailininką toje pačioje gatvėje.

Dėl universalumo kritikai Janą Fabre pakrikštijo „mūsų laikų da Vinčiu”. Per 25 metus jis pagarsėjo kaip performansų kūrėjas, skulptorius, piešėjas, teatro režisierius, choreografas, operų statytojas, scenografas ir dramaturgas. Kiekvienoje meno srityje, kurios imasi, Fabre stengiasi peržengti nusistovėjusias ribas. Jo spektaklių centre – gyvas, kintantis žmogaus kūnas. Visą kūrybą vienija metamorfozės tema, o išraišką dažnai įkvepia sapnai ir gyvūnų, ypač – vabalų pasaulis.

Daugialypė kūryba pelnė Fabrei prieštaringo ir skandalingo menininko titulą. Šiemet Fabre antrą kartą atsotvauja Belgijai Venecijos bienalėje – pristato kūrinį „Vienos planetos antropologija” (pirmą kartą – 1984 m.). Menininkas gyvena ir dirba Antverpene, yra reziduojantis teatro deSingel režisierius, vadovauja trupei „Troubleyn”.

REKVIEM METAMORFOZEI Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose rugsėjo 21, 22 d. 19 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.