Nemokių tėvų vaikus turi išlaikyti seneliai

„Mūsų tarnyba – tai svarstyklės, padedančios situaciją išspręsti vaiko naudai”, – sako teisminiuose ginčuose jaunųjų klaipėdiečių interesus ginanti Vaiko teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė (juristė) Andžela Krugliakova.

„Į teismus skubu 2-3 kartus per dieną. Pažiūrėkite į mano darbo kalendorių – tai tiesiog teismų savaitės. Pasitaiko, kad bylos dubliuojasi, tad į tarnybą priimtas naujas juristas – viena nebespėjau”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo A. Krugliakova.

Ji jauniesiems klaipėdiečiams dažniausiai atstovauja skyrybų, tėvystės nuginčijimo bylose.

Anot jos, klasikinė situacija tokia: vienas sutuoktinis užsienyje, kitas – Klaipėdoje. Žmona, neišsiskyrusi su teisėtu vyru, susilaukia vaiko nuo naujo draugo. Kūdikiui automatiškai suteikiama moters vyro pavardė. Teisme tenka šią tėvystę nuginčyti, nes įrašą vaiko gimimo liudijime gali pakeisti tik teismas.

O koks šiandieninių Veronikų statusas?

Tai nebėra gėdinga, ir vaikų be tėvų pavardžių beveik nebeliko. Moterys kovoja už vaikų teises į tėvo pavardę bei išlaikymą.

Būna, kad nesusituokusi pora draugiškai nueina pas notarą ir įformina susitartą išlaikymą vaikui.

Jei nesugebama susitarti, kreipiamasi į teismą, o pastarajai institucijai tenka atsižvelgti į daugybę gyvenimiškų aspektų.

Tokiais atvejais neretai susiduriame su vyrų bandymu dirbtinai sumažinti savo pajamas, kad tik savam kūdikiui tektų mokėti kuo mažiau.

Vieni jų net išeina iš darbo ir tikina neturintys pajamų. Kiti įsidarbina nelegaliai užsienyje. Ateina puikiai apsirengęs vyras, turintis dviejų universitetų diplomus, duomenys rodo, kad neseniai įsigijo butą, tačiau tikina nerandantis net menkiausiai apmokamo darbo.

Tokių aš dažniausiai teiraujuosi, ar ne gėda? Mane stebina tokios vidinės nuostatos, kad moters nebemylintis vyras nebenori rūpintis ir savo atžala. Juk vaikas nekaltas dėl suaugusiųjų santykių.

Iki kurio laiko tėvai turi išlaikyti vaikus?

Įstatymai numato, kad vaikus tėvams privalu išlaikyti iki 18 metų ir net ilgiau. Sulaukus pilnametystės taip pat galima kreiptis į teismą prašant išlaikymo studijų metu, tačiau tada teisėjas atsižvelgtų į tėvo materialinę padėtį.

Juk gali būti, kad tėvelis naujoje santuokoje turi penkis nepilnamečius vaikus, tad 18-mečiui gali būti pasiūlyta užsidirbti pačiam, nes jaunesni broliai ir seserys to negali padaryti.

Klaipėdoje jau būta bylų, kai studentai tikėjosi išlaikymo iš tėvų, tačiau jų prašymai nebuvo patenkinti. Visai kas kita, kai vaikas pilnametystės sulaukia vienuoliktoje ar dvyliktoje klasėje, tada teismas jo prašymą išlaikymui patenkina.

Ar yra bandančiųjų išsiginti tėvystės?

Kone pusėje teismą pasiekusių bylų vyrai bando nuneigti savo tėvystę. Jei nesutariama, pasiūloma kreiptis į ekspertus, kurie vaikui, mamai ir tėvui kartu atlikus tyrimus duoda net 99 proc. patvirtinimą.

Jei vyriškis atsisako vykti pas ekspertus, teismui dar lieka galimybė jį priremti faktais, pavyzdžiui, aplinkinių liudijimais.

Pasitaiko atvejų, kad mamos ima ieškoti tėčio 11-12 metų vaikui. Tada į teismą iškviestus vyrus, nieko iki tol nežinojusius apie vaiką, ištinka šokas.

Kokias sumas vaikams išlaikyti dažniausiai priteisia teismas?

Anksčiau tai būdavo ketvirtadalis tėvo pajamų, dabar tokio konkretumo nebėra. Juk vienas tėtis uždirba 1 tūkst. litų, kitas – 10 tūkst. litų. Pastarajam nuo atlyginimo kas mėnesį nubraukti po 2,5 tūkst. litų būtų per daug.

Atsižvelgiama į vyriškio materialinę padėtį, jo galimybes užsidirbti, ar jis turi sukūręs naują šeimą.

Paprastai dvi šalys susėda ir derasi. Jei jiems tai nepavyksta, tarpininkauja teismas.

Pasitaiko ir tėvelių, galinčių vaiko išlaikymui sumokėti visą sumą dešimčiai ir daugiau metų į priekį. Tarkime, 50 tūkst. litų.

Yra vyrų, bandančių piktintis, kad buvusi draugė iš vaikui skirtų pinigų perkasi batus ar taisosi dantis. Aš tokiais atvejais sakau, kad pinigai patenka į tą pačią piniginę, iš kurios ir išlaikomas vaikas.

Beje, vaikams nesumokėti alimentai kaupiasi. Prireikus juos išieško antstoliai. Senaties čia nėra – gali tekti mokėti ir iš pensijos. Beje, jei tėvas negali pasirūpinti vaiku, ši priedermė kartais pereina seneliams. Tarkim, nepilnametis susilaukia vaiko ir jo neaugina, tada alimentus turi mokėti šio nepilnamečio tėvai.

Vyrai dažnai piktinasi, kad Lietuvoje vaikai tradiciškai lieka su mamomis, o nuo jų atimami. Kaip yra iš tiesų?

Per du mano darbo praktikos metus buvo 6 atvejai, kai atžalos liko su vyriškiais. Mes stebime abiejų tėvų gyvenimo sąlygas, atsižvelgiame į vaikų norus.

Dažniausiai tėvai vaikais sunkiai pasidalija dėl užgyvento turto. Skaudu žiūrėti, kai jiems vaikai rūpi mažiau nei pinigai. Tada tarnybos priederme tampa įsikišti į šią situaciją.

Retai, bet pasitaiko atvejų, kad mamos moka alimentus vaikus auginantiems vyrams.

Kuo skiriasi santuokoje ir nesusituokusiems žmonėms gimusių vaikų teisės?

Santuoka nebeturi išskirtinės juridinės galios. Tai daugiau vidinių, moralinių įsitikinimų įteisinimas. Šiuolaikiniai žmonės greitai tuokiasi ir dažnai skiriasi. Vaikų teisėms tai įtakos beveik neturi.

Jums tenka dalyvauti ir baudžiamosiose bylose, kur vaikai tampa aukomis ar net kaltinamaisiais.

Kaltinamaisiais tapusių nesmerkiu. Negali žinoti, kodėl žmogui taip nutinka. Skaudžiausia, kai tenka dalyvauti mažamečių, tapusių tvirkintojų, prievartautojų aukomis, apklausose. Beje, vaikus dažniau nuskriaudžia artimi žmonės nei iš gatvės.

Kokios su nepilnamečiais susijusios bylos rečiausios?

Buvo emancipacijos byla. Vienas gabus uostamiesčio moksleivis kreipėsi į teismą dėl emancipacijos ir bylą laimėjo. Jis norėjo steigti nevyriausybinę organizaciją, ir teismui įrodė, kad jau gali būti finansiškai atsakingas. Jaunuolis buvo išskirtinis eruditas, turėjo puikias mokyklos charakteristikas, tėvų pritarimą.

Retesnės ir bylos dėl santuokinio amžiaus sumažinimo. Nors būna, kad 15-16 metų klaipėdietės prašo leisti tuoktis, nes laukiasi.

„Stebina, kad moters nebemylintis vyras nebenori rūpintis ir savo atžala. Juk vaikas nekaltas dėl suaugusiųjų santykių.”

„Skaudu žiūrėti, kai tėvams vaikai rūpi mažiau nei pinigai.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.