Serbo susireikšminimas teisėjui juokingas

Europos vyrų krepšinio čempionato Ispanijoje kovoms teisėjauja 28 arbitrai. Tarp jų du lietuviai – Kęstutis Pilipauskas ir Virginijus Dovidavičius. Pastarasis neseniai susilaukė įtūžusio krepšininko grasinimų.

FIBA išpuolio nesureikšmino

„Pirmiausia paties D.Miličičiaus reikėtų paklausti, kodėl jis taip reagavo. Manau, vienintelis šios situacijos paaiškinimas yra krepšininko išsiauklėjimas. Jeigu rungtynėse būtume darę grubių klaidų, mūsų lauktų sankcijos. Išsamiai negaliu vertinti situacijos, nes D.Miličičiaus pasisakymai daugiau buvo skirti italų ir rumunų teisėjams. Man jis nėra žvaigždė, todėl net šiek tiek juokingas toks jo susireikšminimas”, – duodamas LŽ interviu teigė V.Dovidavičius.

– Kaip ir kada sužinojote apie D.Miličičiaus grasinimus?

– Apie serbo pasisakymus sužinojau atsitiktinai kitą dieną, kai kolega manęs paklausė, ar žinau apie D.Miličičiui skirtą baudą. Tik tada viską išsiaiškinau. FIBA Europos atstovai šio atsitikimo neeskalavo ir su manimi apie tai nekalbėjo. Tiesa, iš Lietuvos sulaukiau advokatų skambučių ir žinučių, siūlančių iškelti jam bylą. Nežinau, kiek tikras yra advokatų noras. Gal tai tik jų humoras.

– Ar nebijote, kad serbas iš tiesų gali ką nors užsiundyti ant Jūsų šeimos?

– Manęs D.Miličičiaus grasinimai neįbaugino. Tas žmogelis pirmiausia turėtų išdrįsti vištai galvą nupjauti, o tik po to imtis kriminalinių dalykų.

Dievas nuskriaudė

– Ar 10 tūkstančių eurų bauda yra pakankamas tokio akibrokšto Europos čempionate įvertinimas?

– Geras klausimas. Manau, tikrai nepakankamas. Tačiau egzistuoja Europos čempionato reglamentas ir negalima skirti didesnių baudų nei numatyta. Buvo galima pasirinkti: diskvalifikuoti krepšininką trejoms rungtynėms arba skirti piniginę baudą. Pasirinktas pastarasis variantas, norint nenuskriausti visos Serbijos komandos. Bet jų ekipą nuskriaudė Dievas.

– Gal esate anksčiau sulaukęs panašių grasinimų iš krepšininkų?

– Pasisakymų su kriminaliniu atspalviu turbūt nesu girdėjęs jokiose sporto varžybose. Ispanijoje daug futbolo žinovų, jie man sakė, kad už tokius grasinimus futbolininkas jų šalyje būtų diskvalifikuotas nuo 3 iki 5 metų. Žinoma, iki futbolo vadybos visiems reikia priaugti.

Ilgai laukta naujovė

– Ar šiame čempionate atsirado teisėjavimo naujovių?

– Pagrindinė naujovė yra. Jos ilgai laukė tiek teisėjai, tiek krepšininkai. Europos čempionate turime galimybę peržiūrėti kiekvieno kėlinuko paskutinį metimą. Yra ekranas, kuriame galima peržiūrėti vaizdo medžiagą, panašiai, kaip NBA lygoje ar ledo ritulyje. Tačiau nors ir padarytas geras darbas, jis neatliktas iki pabaigos. Galima pasižiūrėti tik paskutinį metimą. Tačiau negalime peržiūrėti situacijos dėl pražangų ar kitko. Nors, pamatę metimą ir pasitelkę loginį mastymą, galime fiksuoti ir kitus pažeidimus, jei jų yra.

– Kaip Europos pirmenybių organizatoriai paskirsto darbą teisėjams?

– Į čempionatą pakviesti 28 arbitrai iš įvairių šalių. Yra sudaryta trijų asmenų komisija, kuri oficialiai atlieka skirstymus. Komisija yra visiškai nepriklausoma, atrištomis rankomis, todėl reikia tikėti, kad jokie žmogiškieji faktoriai jos neveikia.

Manau, kad į Europos čempionatą atvykstančiam teisėjui yra garbė, kad buvo pakviestas į tokias varžybas. Jeigu jis teisėjauja ketveriose, penkeriose ar šešeriose rungtynėse, yra garbė jo šaliai, jos krepšiniui. Mes su K.Pilipausku maždaug tiek mačų ir turėtume teisėjauti.

Kelialapių dalybos kelia įtampą

– Kuo išsiskiria šis čempionatas?

– Šis Europos čempionatas man yra jau trečiasis. Tokio rango varžybose debiutavau 2003 metais Švedijoje, kai mums viskas puikiai sekėsi. Neblogai pasirodėme ir po dvejų metų Serbijoje. Iš trijų čempionatų dabartinis išsiskiria tuo, kad čia naudojama nauja kelialapių į olimpines žaidynes dalybų sistema. Dalyvavimas olimpiadoje yra aukščiausias pasiekimas visiems – tiek krepšininkams, tiek teisėjams. Kadangi čia žaidžiama dėl tiesioginio patekimo į Pekino žaidynes ir dėl kelialapių į olimpiados atrankos turnyrą, jaučiama papildoma įtampa.

– Kaip vertinate Lietuvos rinktinės pasirodymą?

– Kol kas tiesiogiai mačiau tik dvejas rungtynes Madride. Pirmajame F grupės mače lietuviai ir italai žaidė nelabai gražų krepšinį. Italijos rinktinė moka žaisti prieš mūsų komandą, kuri galbūt turi šiokį tokį kompleksą dėl pralaimėjimo Atėnų olimpiadoje. Tuomet turėjome „super” rinktinę, kuri ant pakylos turėjo užimti Argentinos vietą, bet mus nuskriaudė italai. Nuo to laiko jie mums kaip rakštis. Vis dėlto geriau žaisti negražų krepšinį, bet laimėti. Be to, kitose rungtynėse su prancūzais lietuviai žaidė nuostabiai. Jutau pasididžiavimą visu Lietuvos krepšiniu. Dar kartą galėjome įsitikinti, kad Šarūnas Jasikevičius yra vienas geriausių Europos žaidėjų. Kyla klausimas, kaip atrodytų NBA įžaidėjai Steve’as Nashas ar Jasonas Kiddas rungtyniaudami Europoje. Matome, kad NBA koncentruojasi į šou, o Europoje kuriamos didelės sistemos, kaip sustabdyti galingus žaidėjus. Tai yra tikras sportas, todėl ir teisėjauti, ir žaisti yra labai sunku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.