Sėkla įkvėpė laisvės oro

Ispanijos teismas krepšinio aistruolį Tomą Balaišį paleido į laisvę, tačiau jam dar teks sugrįžti į teisiamųjų suolą. Ar Lietuva reikalaus ispanų atsiprašymo dėl valstybės simbolio išniekinimo, priklausys nuo to, ką pareigūnai išvys incidentą įamžinusiame vaizdo įraše.

Pasipriešinimu pareigūnams įtariamas krepšinio aistruolių lyderis T.Balaišis, pravarde Sėkla, po dviejų areštinėje praleistų parų atgavo laisvę. Vakar jis jau stebėjo Lietuvos rinktinės rungtynes. Tačiau per incidentą sporto komplekso „Telefonica Arena” prieigose suimtas 35 metų vilnietis sausio mėnesį vėl turės stoti prieš ispanų teismą.

Lems vaizdo įrašas

Lietuvos ambasada Madride paprašė Madrido sporto komplekso vadovybės pateikti incidento vaizdo įrašą. Šį reikalavimą vakar pakartojo ir krepšinio aistruolį ginantis advokatas. „Tai vienintelis faktinis įrodymas, kad vėliava galėjo būti sugadinta”, – teigė Lietuvos ambasados Ispanijos Karalystėje atašė Mindaugas Gabrėnas. Internete šiuo metu galima pamatyti neva per incidentą nukentėjusią trispalvę. Ją puošia širdelė ir alaus gamintoją reklamuojantis užrašas. Tokia vėliava negali būti laikoma valstybės simboliu. „Kyla klausimas, ką pamatysime filmuotoje medžiagoje. Jei išvysime šią vėliavą, viskas subliūkš kaip burbulas”, – spėliojo pasiuntinybės atstovas.

Užvakar Lietuvos ambasadorius Mečys Laurinkus įteikė pareiškimą komplekso „Telefonica Arena” apsaugos tarnybos vadovui ir paprašė atlikti tarnybinį patikrinimą dėl įvykio. „Dabar laukiame oficialaus atsakymo, kaip ispanai vertina susidariusią situaciją”, – sakė M.Gabrėnas.

Įkalinimas nebegresia

Ispanijos teisme paprastai bylos nagrinėjamos kone konvejerio principu, jų svarstymas ilgai neužtrunka. Todėl teismo darbas labai primena polikliniką. Vakar T.Balaišis savo eilės laukė net penkias valandas. Teisėjai išklausė jo nuomonę apie pirmadienio incidentą. Pasak M.Gabrėno, kaltinamasis aiškino, kad aistruoliai buvo sustabdyti, kai norėjo į areną įsinešti nedideles automobilines vėliavėles plastikiniais koteliais. „Įvyko susistumdymas ir apsaugininkai, norėdami audeklą atskirti nuo koto, peiliu perrėžė vieną iš vėliavėlių. Taip teigė kaltinamasis”, – LŽ pasakojo M.Gabrėnas. Pasak ambasados atstovo, apie krepšinio aistruolio įkalinimą jau nebekalbama, blogiausiu atveju jam gresia piniginė bauda. Po T.Balaišio kalbos teismo posėdis buvo nutrauktas, nes konflikte dalyvavę arenos apsaugos pareigūnai nespėjo užpildyti reikiamų dokumentų. Įtariama, jog apsaugininkas nesugebėjo suformuluoti konkrečių kaltinimų.

Svarbiausia – vėliava

Į Ispaniją darbo vizito išvykęs ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas taip pat žada domėtis Lietuvos krepšinio aistruolių ir ispanų apsaugininkų konfliktu. Premjeras pabrėžė, kad didelio atgarsio sulaukusioje istorijoje jam svarbiausia – vėliavos problema. Šiandien G.Kirkilas susitinka su Ispanijos premjeru Jose Luisu Rodriguezu Zapatero. Lietuvos Vyriausybės vadovas LŽ užsiminė, kad su Ispanijos kolega, „jei bus poreikis ir galimybė”, aptars pirmadienį kilusį incidentą. „Pirmiausia reikia susipažinti su situacija”, – sakė G.Kirkilas. Premjeras ketina stebėti visus Lietuvos krepšininkų pasirodymus, susitikti su sirgaliais. Ar turės galimybę išvysti per incidentą nukentėjusius lietuvius, ką tik į Ispaniją atvykęs Vyriausybės vadovas dar negalėjo pasakyti.

Aistruoliai reikalavo atsiprašyti

Reaguodami į konfliktą, kilusį pirmadienį komplekso „Telefonica Arena” prieigose, mūsų šalies krepšinio aistruoliai vakar kreipėsi į „FIBA Europe” vadovybę ir krepšinio turnyro Ispanijoje organizatorius. Laiške jie piktinosi ispanų policijos veiksmais, per kuriuos buvo suplėšyta trispalvė ir sumušti keli lietuvių sirgaliai. „Taip buvo sugadinta ne tik krepšinio šventė, turėjusi vienyti visus Europos krepšinio sirgalius, bet ir padaryta nepataisoma žala šiam čempionatui bei kitiems FIBA EUROPE organizuojamiems turnyrams”, – rašoma kreipimesi. Aistruoliai reikalavo ištirti incidentą, nubausti pareigūnus ir paleisti areštinėje esą be jokio kaltinimo laikomą T.Balaišį. „Reikalaujame jūsų viešai atsiprašyti Lietuvos rinktinės žaidėjų, sirgalių ir visų Lietuvos žmonių už mūsų valstybės vėliavos išniekinimą bei sirgalių sumušimą”, – skelbiama aistruolių kreipimesi.

Palaikymas Lietuvoje

Vakar sirgaliai vėl piketavo prie krepšinio turnyrą rengiančios šalies atstovybės. Laikydami plakatą su užrašu: „Civilizuotos tautos vėliavų neplėšo”, akcijos dalyviai reiškė tylų nepritarimą ispanų apsaugininkų veiksmams. Vėliau vienas piketo rengėjų mėgino kviesti ambasados darbuotojus į lauką, kad šie suteiktų daugiau informacijos apie įvykį ir tolesnius šios šalies pareigūnų veiksmus. Nė vienas iš pasiuntinybės darbuotojų neišėjo susitikti su akcijos dalyviais.

LŽ jau rašė, jog incidentas prieš Lietuvos ir Prancūzijos rungtynes patraukė mūsų valstybės politikų dėmesį. Kelios Seimo frakcijos kreipėsi į Ispanijos Karalystės pasiuntinį Fidelį Lopezą Alvarezą, kad būtų užtikrinta pagarba Lietuvai ir jos valstybiniams simboliams. Kreiptasi ir į premjerą G.Kirkilą bei užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną, prašyta išsiaiškinti, ar tikrai per grumtynes buvo išniekinta trispalvė.

Ispanų žiniasklaida šiam konfliktui dėmesio neskyrė. Pagrindiniai šalies laikraščiai skelbė apie premjero G.Kirkilo vizitą ir tik vienintelis dienraštis ABC pateikė ištraukas iš incidentą aprašančių Lietuvos leidinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.