Putinui pakeitus premjerą, kandidato į prezidentus klausimas tampa atviru

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį naujuoju vyriausybės vadovu pasiūlė Finansų monitoringo tarnybos vadovą Viktorą Zubkovą, pranešė trečiadienį Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas. Šis paskyrimas likus pusmečiui iki prezidento rinkimų neatskleidė dabartinio valstybės vadovo planų.
Analitikams netikėtą kandidatūrą deputatai svarstys penktadienį, patikslino Dūmos pirmininkas, vadovaujantis proprezidentinei partijai „Vieningoji Rusija”.

Gruodį Rusijoje vyks parlamento rinkimai, kuriuose pergalė žadama Kremliui lojalioms jėgoms, o ateinančiais metais – prezidento rinkimai, pagal kurių rezultatus V.Putinas po dviejų kadencijų turės palikti postą, kaip numato Konstitucija.

SUDĖTINGA KOMBINACIJA

„Tai ėjimas žirgu”, – pakomentavo šią V.Putino iniciatyvą šaltinis prezidento administracijoje.

Pasak jo, Kremlius visu 100 procentų nebuvo tikras, kad V.Putinas pasiūlys pirmąjį vicepremjerą Sergejų Ivanovą, bet nemanė, kad jo kandidatu taps 66-erių V.Zubkovas.

„O šit vyriausybės aparatas jau savaitę sėdėjo ir laukė oficialaus Ivanovo paskyrimo”, – sakė jis.

Kiti aukštas pareiga užimantys valdininkai taip pat neslėpė nuostabos, bet apibūdino kandidatą kaip dorą, pažangių pažiūrų.

Buvęs kandidato į premjerus bendradarbis Sankt Peterburge pareiškė, kad „Zubkovas – visais atžvilgiais malonus žmogus, padorus, puikių charakterio savybių”.

Kremliui artimas šaltinis sakė, kad prezidento V.Putino „artimam ratui” priklausantis V.Zubkovas „su niekuo nepalaiko blogų santykių”, tai yra, gali būti kompromisinė, techninė figūra pereinamuoju laikotarpiu.

V.Zubkovas puspenktų metų dirbo su prezidentu Sankt Peterburgo užsienio ryšių komitete kaip jo pavaduotojas, bet V.Putinas nieko iš savo komandos į Maskvą nepasikvietė.

„Visada buvo mįslė, kodėl Putinas laiko jį rezerve”, – sako buvęs V.Zubkovo bendradarbis.

GARBINGAS AMŽIUS

2004 metais V.Putinas irgi nustebino visuomenę, premjeru paskirdamas nedaug kam žinomą Rusijos atstovą prie ES Michailą Fradkovą.

Daugelis analitikų mano, kad V.Putinas ir dabar nežiūri į savo kandidatą kaip į įpėdinį.

Pasak Politinių technologijų centro generalinio direktoriaus Igorio Bunino, „vargu ar Zubkovas gali tapti prezidentu, tai kažkaip nelogiška”.

„Jei būtų buvęs paskirtas kas nors kitas, jis tučtuojau būtų imtas traktuoti kaip galimas įpėdinis, ir tai būtų sumaišę kortas. Putinas tiesiog išsaugojo (prieš rinkimus) status quo”, – antrina Politinės informacijos centro generalinis direktorius Aleksejus Muchinas.

„Įpėdiniu tikrai netaps – amžius”, – dar vieną priežastį nurodė Smolnio valdininkas, dirbęs ir su V.Zubkovu, ir su V.Putinu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.