Bus siekiama sistemingai mažinti biurokratizmo naštą

Saulėlydžio komisija aptarė tolesnes darbo kryptis – valstybės valdymo sistemos optimizavimas, administracinių procedūrų supaprastinimas ir biurokratizmo naštos piliečiams mažinimas, valdymui skirtų žmogiškųjų ir finansinių išteklių efektyvesnis panaudojimas.

Akcentuojama, kad nepakankamai apibrėžta Vyriausybės institucijų ir įstaigų vieta valstybinime administravime pagal jų paskirtį, įgaliojimus ir vaidmenį valstybės valdyme. Todėl ateityje ketinama įvertinti Vyriausybei pavaldžių bei atskaitingų institucijų ir įstaigų veiklos prasmingumą, nustatyti aiškius jų steigimo kriterijus.

Pabrėžiama, kad būtina tobulinti ministerijų reguliavimo sričiai priskirtų biudžetinių įstaigų sistemos sandarą, nes vienodas ar panašias funkcijas vykdančios įstaigos skiriasi pagal įgaliojimus ir statusą, finansinį savarankiškumą, funkcinius ryšius su ministerija, yra priskirtos skirtingai įstaigų apmokėjimo grupei.

Itin didelį dėmesį Saulėlydžio komisija numato skirti viešųjų įstaigų veiklos optimizavimui, jų atsakomybės už lėšų panaudojimą, pasiektus rezultatus didinimui, indėlio į viešąjį administravimą konkretizavimui.

Saulėlydžio komisijos pirmininkas Vyriausybės kancleris V.Sarapinas pabrėžė, kad pats svarbiausias uždavinys – biurokratizmo naštos piliečiams mažinimas ir valdžios institucijos kol kas vangokai teikia įvairių leidimų, pažymų, leidimų , licencijų ir kitų administracinių procedūrų supaprastinimo pasiūlymus. Būtina didinti elektroninių paslaugų teikimo, „vieno langelio” diegimo tempus.

Numatoma parengti ir pateikti Vyriausybei administracinės naštos piliečiams nustatymo ir įvertinimo metodiką, peržiūrėti sprendimų projektų poveikio vertinimo kriterijus, atlikti teisės aktų, reglamentuojančių viešojo administravimo subjektų sprendimų priėmimo procedūras, peržiūrą.

Nuolatiniam viešojo administravimo institucijų veiklos efektyvumui didinti rengiamas projektas „Į rezultatus orientuoto valdymo tobulinimas”. Jį sudarys trys dalys: institucijų vykdomų funkcijų bei veiklos rezultatų analizės metodikos parengimas, veiklos rezultatų stebėsenos sistemos sukūrimas ir sprendimų poveikio vertinimo tobulinimas.

Siekiant iš esmės pagerinti valstybės valdymą, Vyriausybei bus siūloma parengti valstybės institucinės sąrangos koncepcijos projektą. Saulėlydžio komisija taip pat rekomenduos optimizuoti Vyriausybės įstaigų skaičių ir asignavimų valdytojų skaičių. Taip pat numatoma parengti aiškius kriterijus, kuriais būtų nustatomas leistinas valstybės tarnautojų ir darbuotojų skaičiaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.