Aukcione bus parduodama nacionalinė JAV relikvija

Aukso medalis, priklausęs pirmajam Jungtinių Valstijų prezidentui Džordžui Vašingtonui, bus parduodamas per „Sotheby’s” aukcioną. Nacionalinė JAV valstybingumo formavimosi laikų relikvija vertinama 10 mln. JAV dolerių.

„Šis aukso medalis simbolizuoja Amerikos revoliucijos idealus ir dvasią”, – teigiama aukciono namų spaudos pranešime.

Dž. Vašingtono šeima padovanojo šį medalį 1824 metais įsūniui – markizui Mari de Lafajetui (Mary de Lafayet), kuris jau aštuoniolikos metų pelnė didingo kario šlovę, kovodamas mūšio lauke vardan revoliucijos idealų.

Aristokratas ir švietėjų gerbėjas M. de Lafajetas, atvykęs į Naująjį pasaulį padėti amerikiečiams kariauti už nepriklausomybę nuo Anglijos, vadovavo prancūzų savanorių korpusui.

Sugrįžęs į tėvynę kaip didvyris M. de Lafajetas pasižymėjo ir Prancūzijoje kilusios Didžiosios revoliucijos metu, o kai buvo užimta Bastilija tapo Paryžiaus nacionalinės gvardijos vyriausiuoju vadu ir parašė pradinį „Žmogaus ir piliečio teisių deklaracijos” variantą.

Unikalus medalis jam buvo įteiktas per jo triumfo vizitą į Ameriką.

Auksinį apdovanojimą aukcionui pristatė M. de Lafajeto proproprovaikaitė, kurios vardas neskelbiamas.

„Sotheby’s” teigimu, šios relikvijos amerikiečių visuomenė nematė apie šimtą metų, o aukcionas įvyks M. de Lafajeto 250-ųjų gimimo metinių metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.