Darbuotojų stygių pajuto ir šilumininkai

Nors šildymo sezonas jau ne už kalnų, dėl jo gali būti ramūs toli gražu ne visi klaipėdiečiai.

Pagrindinio šilumos tiekėjo AB „Klaipėdos energija” duomenimis, šiandien naujam šildymo sezonui visiškai pasirengti tik 43 procentai penkių uždarųjų akcinių bendrovių prižiūrimi bei eksploatuojami šilumos mazgai ir įvadai.

Bendrovių vadovų teigimu, pagrindinė tokio reiškinio priežastis – kvalifikuotų darbuotojų stygius. „Klaipėdos energijos” vadovai pripažįsta, kad ši problema neaplenkė ir jų – prisivilioti patyrusius darbuotojus darosi vis sunkiau.

Suspės?

Vis dėlto „Klaipėdos energijos” generalinio direktoriaus pavaduotojas Juozas Kregždys situacijos dramatizuoti nelinkęs. Esamas procentas, pasak jo, visiškai atitinka ankstesnių metų vidurkį, o ir laiko pradėtiems darbams užbaigti dar esą. J. Kregždžio teigimu, daugelis šilumos sistemų jau esančios išbandytos, belikę sutvarkyti tik reikiamus dokumentus.

„Klaipėdos energijos” prižiūrimame šilumos ūkyje vadinamuosius šildymo pasus jau gavo 50 proc. šilumos vartotojų, UAB „Sobo sistemos” – 54 proc., UAB „City Service” – 46 proc., UAB „Velma” – 30 proc., UAB „Lamberta” – tik 13 proc. objektų.

„Klaipėdos energijos” duomenimis, mieste iš viso yra 2145 šilumos mazgų. Visi jie 2007-2008 metų šildymo sezonui turi būti parengti iki rugsėjo 25 dienos.

Šiandien pastato šilumos įrenginių parengties šildymo sezonui aktai pasirašyti 649 šilumos mazgams, o hidrauliškai išbandyti 1487.

Geriausiai šildymo sezonui rengiami daugiabučių gyvenamųjų namų, mokyklų bei lopšelių-darželių šilumos įrenginiai. Prasčiausiai artėjančiai žiemai ruošiasi individualių gyvenamųjų namų savininkai.

Brangs

Pasak J. Kregždžio, jau šiandien aišku, kad jo atstovaujamai bendrovei šie metai bus nuostolingi. Nepaisant to, šiemet šilumos tarifai dar nebus didinami.

„Vis dėl to kitais metais pabrangimo išvengti nepavyks”, – sakė J. Kregždys. Pagrindinė priežastis, verčianti didinti paslaugos kainą – kas mėnesį brangstančios gamtinės dujos. Preliminariais skaičiavimais, pabrangimas gali siekti 20-25 proc., tačiau tiksliai tai bus galima pasakyti tik sužinojus, kiek kitais metais teks mokėti už dujas.

Brangiau gali tekti mokėti ir už šilumos mazgų priežiūrą, nes šiuo metu nustatyti tarifai jau esą per maži. Kada tai įvyks, J. Kregždys teigė dar negalįs prognozuoti. Tam esą reikia peržiūrėti maksimalius tarifus, parengti naują metodiką.

„Visa tai jau ne mūsų, o Savivaldybės kompetencija”, – sakė „Klaipėdos energijos” direktoriaus pavaduotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.