Gyventojus dusina rūkalių dūmai

Prie mokyklų gyvenančių klaipėdiečių kantrybė baigėsi. Neapsikentę laiptinėse ir kiemuose nuolat dūmą traukiančių moksleivių jie žada skelbti rūkaliams karą.

Po langais – smarvė

„Mes kovosime iki pergalės”, – pareiškė S.Daukanto gatvės gyventoja Genutė. Ji teigė, kad Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai kasdien įžūliai rūko tiesiog po langais. Dažniausiai jie renkasi S.Daukanto gatvės 23, 25 ir 27 namų vidiniame kieme.

„Mums trūko kantrybė. Kiek galime kęsti tą smarvę. Pirmajame aukšte yra moteris, serganti astma. O moksleiviai rūko po jos langais”, – piktinosi moteris.

Žada mėtyti kiaušinius

Genutė pasakojo, kad nerūkyti gimnazistų prašė ir geruoju, ir griežtai.

„Nieko jie neklauso. Tik baisiausiai iškeikia. Be to, daugiau tarp rūkančiųjų merginų. Stebiuosi kaip jos, būsimos mamos, gali taip save nuodyti? O jeigu ką pasakai, tai taip iškoneveikia, kad baisu klausyti”, – stebėjosi šalia gimnazijos gyvenanti moteris.

Ji teigė, jog visas vidinis kiemas nusėtas nuorūkomis.

„Mes nieko nesakome, kai jie rūko gimnazijos kieme. Bet mums jau atsibodo, kai per pertraukas būriais subėga į mūsų kiemą”,– kalbėjo Genutė.

Moteris pasakojo, kad vakar viena S.Daukanto gatvės gyventoja rūkančią mergaitę apipylė vandeniu.

„Tegul tėvai nesupyksta, kai jų „raudonšvarkiai” grįš namo apmėtyti kiaušiniais. Mes nebežinome, ką daryti”, – kovingai pareiškė Genutė.

Tokia pat problema kamuoja ir šalia „Vėtrungės” gimnazijos gyvenančius klaipėdiečius.

Šiukšlina ir spjaudosi

Kretingos gatvėje gyvenanti Bena pasakojo, kad šalia dviejų mokymo įstaigų – „Žemynos” gimnazijos ir „Medeinės” pagrindinės mokyklos – gyventi neįmanoma. Prie vieno namo pirmojo laiptinės įėjimo gyventojai net nuėmė suoliukus, kad mokiniai ten nesėdėtų.

„Šiukšlės, dūmai, prispjaudytos laiptinės. Prašėme, kad policija juos bent pagąsdintų, slapčia filmavome. Niekas nepadeda. Prasideda nauji mokslo metai ir vėl ta pati smarvė”, – guodėsi moteris.

Gyventoja mano, kad reikia įrengti mokiniams rūkomuosius.

„Vejame lauk iš savo laiptinių, bet tada jie mums grasina. Vieną kartą radau pradurtas savo automobilio padangas. Kitą kartą nusuko veidrodėlius. Dažniausiai patys mokiniai prisipažįsta, kad tėvai apie rūkymą žino, nuperka net cigarečių”, – stebėjosi Bena.

Vaikų nebesuvaldo niekas

Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba minėjo, kad vaikų rūkymo problema jau seniai egzistuoja ne tik jų mokykloje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Veiksmingų priemonių nėra. Bet mokytojai stengiasi sudrausminti. Pirmiausiai kalbasi su pačiais mokiniais, paskui su jų tėvais. Sunkiausia būna, kai ateina nauji moksleiviai ir mano, kad jiems viskas leistina”, – kalbėjo direktorius.

Mokyklos taryboje buvo pasiūlymų įrengti rūkomuosius kambarius mokiniams, bet įstatymai to neleidžia, ir tokios iniciatyvos buvo atmestos.

Savivaldybės švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė priminė, kad mokiniams draudžiama rūkyti 50 metrų spinduliu prie mokyklos.

„Aišku, tada moksleiviai eina į laiptines ir rūko. Mokytojai nesugaudys visų, todėl tuo rūpintis pirmiausiai turi tėvai ir gyventojai”, – tvirtino L.Prižgintienė.

Rūko ir su tėvais

Klaipėdos viešosios policijos prevencijos skyriaus nepilnamečių reikalų poskyrio viršininkė Violeta Lideikytė mokinių rūkymą vadino amžiaus problema.

„Už rūkymą bausti negalime, nebent už šiukšlinimą. Kiekvieną rugsėjį gyventojai mus atakuoja skambučiais, kad moksleiviai rūko”, – kalbėjo V.Lideikytė. Ji mano, kad mokiniai rūko, nes jiems tai leidžia tėvai.

„Moksleiviai sako, kad tai daro kartu su tėvais. Tad ką mes jiems galime aiškinti apie rūkymo žalą?” – klausė pareigūnė.

Anot jos, pirmiausiai reikia pačius mokinius skatinti nerūkyti, nes kitaip tos problemos neišspręsi. „Rūkomieji prie mokyklų vaikams parodytų pavyzdį, kad rūkymas yra teigiamas dalykas”, – savo nuomonę išsakė V.Lideikytė.

Nežino, kaip elgtis

Savivaldybės viešosios tvarkos vedėjas Marius Poimanskis negalėjo atsakyti, kaip elgtis tokioje situacijoje.

„Rūkymas viešoje vietoje nėra uždraustas. Mokytojai nieko negali pasakyti, jei mokinys rūko ne mokyklos teritorijoje. Šią problemą galima išspręsti tik kreipiantis į moksleivių tėvus”, – tvirtino M.Poimanskis.

Gyventojams jis patarė, kad jie gali nufotografuoti rūkančius mokinius ir nuotraukas perduoti direktoriui.

„Tegul mokytojai pasako mokinių tėvams, kad jų vaikai rūko”, – siūlė M.Poimanskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.