N. Sarkozi ir A. Merkel ragina ginti Europos verslą

Prancūzija ir Vokietija paragino Europą laikytis griežtesnės pozicijos prieš užsienio vyriausybes, kurių politika susilpnina Europos verslo konkurencijos pozicijas, praneša „The Financial Times”.

Prancūzai ir vokiečiai taip pat paragino didinti tarptautinių finansinių rinkų skaidrumą. Tokia iniciatyva rodo vis didėjantį abiejų šalių nerimą dėl stiprėjančios konkurencijos su tokiomis itin centralizuotomis ekonomikomis kaip Rusija ir Kinija.

Kalbėdami Berlyne Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) ir Prancūzijos prezidentas Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy) teigė ateinančiame neformaliame Europos Sąjungos (ES) vyriausybių vadovų susitikime spalį raginsiantys ES partneres suformuoti bendrą „užsienio ekonomikos politiką”.

Du lyderiai tikino, jog tokia politika sustiprintų ES Lisabonos strategiją dėl bloko konkurencingumo didinimo.

Vadovai pakartojo savo tikėjimą atvira rinka kaip klestėjimo „garantu”, tačiau pabrėžė, jog ne tarifų pobūdžio barjerų naudojimas ir investicijų apribojimai bei politinės valiutų kurso manipuliacijos pasiekė „nerimą keliantį mastą”.

Jie pažymėjo, jog didžiausią nerimą kelią „viešųjų fondų” panaudojimas iškreipti konkurenciją savo šalies kompanijų naudai.

Lyderiai pažymėjo, jog ES ateities ekonominės užsienio politikos tikslas bus užtikrinti vienodą priėjimą prie pasaulio energetikos resursų ir kova su intelektualinės nuosavybės pasisavinimu.

„Tai susiję su abipusiškumu, – sakė A. Merkel. – Mes pasisakome už atviras rinkas, tačiau jos turi būti atviros visur”.

Vokietijoje ir Prancūzijoje nerimaujama, jog dėl valstybės kišimosi Europos kompanijoms nesuteikiamas toks pat priėjimas prie sparčiai augančių rinkų, kokiu konkurentės džiaugiasi Europoje.

Paryžius siekia, kad ES agresyviau siektų užtikrinti vienodą priėjimą prie rinkų, ypač viešuosiuose pirkimuose.

Du lyderiai tikino, jog finansų ministrai ES susitikime turėtų siekti didesnio skaidrumo finansų rinkose. A. Merkel teigė, jog turėtų būti ištirtos kredito reitingų agentūrų klaidos nustatant JAV būsto paskolų riziką. „Kaip mes galime pasakyti žmonėms namuose, kad niekas nieko nežinojo apie tai. Jie juk turi gyventi su pasekmėmis”, – klausė Vokietijos vadovė.

N. Sarkozi pareiškė, jog „finansiniams spekuliantams negalima leisti sunaikinti visą tarptautinę sistemą. Mes norime kapitalizmo verslininkams, o ne spekuliantams”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.