Lietuvos sirgaliai protestavo prie Ispanijos ambasados prieš saviškio sulaikymą Madride, vienas sulaikytas

Lietuvos krepšinio aistruoliai antradienį piketavo prie Ispanijos ambasados Vilniuje, solidarizuodamiesi su Madride sulaikytu bendraminčiu.

Septyni piketuotojai laikė iškėlę Lietuvos trispalvę, vienas kaukėtas gniaužė saujoje Ispanijos vėliavą.

„Vyksta kažkas nesamoninga sporto pasaulyje. Girdėjome, kad ispanai supjaustė Lietuvos vėliavą, tai didelis įžeidimas. Mes nenusileisime iki ispanų lygio, jų vėliavos nepjaustysime ir nenaikinsime”,- žurnalistams sakė piketuotojas su megzta kauke, prisistatęs pravarde „Sėkla-2”.

Sėklos pravarde yra žinomas krepšinio aistruolis Tomas Balaišis, kurį pirmadienio vakarą prieš pat Europos čempionato varžybas Madrido sporto arenoje sulaikė ispanų policijos pareigūnai, kilus konfliktui dėl jų esą paniekintos lietuviškos trispalvės.

Ispanijos ambasados darbuotojai į kalbas su piketininkais nesileido, o netrukus atvykę policininkai sulaikė kaukėtą piketininką, kurį mėgino užstoti žurnalistai. Viešas demonstracijas užmaskuotu veidu, motyvuojant visuomenės saugumu, draudžia įstatymas.

Baigiantis piketui priešais ambasadą būriavosi jau per 20 krepšinio aistruolių, prie jų, reikšdami palaikymą, prisijungė ir keletas futbolo sirgalių.

Ispanijos teismas antradienį nutarė iki trečiadienio atidėti sprendimą byloje, kurioje lietuvis aistruolis kaltinamas pasipriešinimu pareigūnams. Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerija, ispanų policijos sulaikytam vilniečiui antradienį teisme tik buvo pateikti kaltinimai.

Teigiama, kad T.Balaišiui gali grėsti laisvės atėmimo 2-3 metams bausmė lygtinai arba piniginė bauda.

Kaip BNS sakė Lietuvos ambasados Ispanijoje atašė Mindaugas Gabrėnas, incidento versijų yra įvairių.

„Spauda vienaip pasisako, sirgaliai – kitaip, policija turi trečią versiją, ir tos versijos yra skirtingos. Kaip aš supratau, susistumdymas kilo dėl bandymo įsinešti vėliavą su kotu, nors kotus ir kitus kietus daiktus yra draudžiama įsinešti į areną. Policiją bandė tą kotą nuimti, lyg ir vėliava įplyšo, to negaliu tiksliai pasakyti, nes tos vėliavos nemačiau. Tada ir kilo nesutarimas, kuris išplito į kitas arenos vietas. Buvo sutelktos didesnės policijos pajėgos, buvo išsklaidyti ir apraminti patys aršiausi mūsų sirgaliai”, – pasakojo M.Gabrėnas.

Anot jo, per incidentą nemalonumų patyrė ir daugiau lietuvių.

„Morališkai jie visi jaučiasi nukentėję, bet fiziškai nukentėjusius aš pats mačiau du žmones: nesmarkiai nukentėjęs sulaikytasis ir dar viena mergina. Su ja vakar vidurnaktį buvome nuvykę į ligoninę, ji paprašė, kad ją mediciniškai apžiūrėtų”, – sakė diplomatas.

Planuojama, kad mergina, kuri yra T.Balaišio žmona, į policiją dėl patirtų sužalojimų kreipsis trečiadienį.

Diplomato žiniomis, per incidentą nukentėjo ir vienas ispanų pareigūnas – jam praskeltas antakis.

Incidentas sulaukė Lietuvos ministro pirmininko Gedimino Kirkilo ir Lietuvos URM dėmesio.

Premjeras antradienį telefonu apie incidentą kalbėjosi su ambasadoriumi Ispanijoje Mečiu Laurinkumi, o Lietuvos ambasada Ispanijoje išsiuntė oficialią užklausą Ispanijos policijos vadovybei, prašydama paaiškinimų dėl galimo lietuviškos trispalvės išniekinimo prieš rungtynes su prancūzais.

Šias rungtynes Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, dar nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo vykstančiame Europos čempionate, pirmadienį laimėjo rezultatu 88:73.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.