Žemės grąžinimą Vilniuje vilkina sostinės ir apskrities valdžia – Seimo kontrolierė

Žemės grąžinimą Vilniaus mieste vilkina sostinės savivaldybė ir apskrities viršininko administracija bei netobula kompensavimo sistema, konstatuoja Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė.
Atlikusi tyrimą ji nustatė, kad šiose institucijose yra vilkinama parengti informaciją kartografinėje medžiagoje apie laisvą žemę, kuri nepriskirta valstybės išperkamai žemei bei apie detaliai nesuplanuotas miesto teritorijas, nesilaikoma nustatytų terminų natūra grąžintinų žemės sklypų formavimo darbams atlikti ir sprendimams dėl nuosavybės teisių atkūrimo priimti, nepagrįstai negrąžinama žemė, kuriai nėra realaus ir konkretaus visuomenės poreikio.

Kaip pranešė Seimo kontrolierių įstaiga, šį tyrimą Seimo kontrolierė atliko remdamasi 2005-2007 metais atlikto piliečių skundų tyrimo rezultatais, taip pat apibendrino dažniausiai nustatomus viešojo administravimo funkcijas šiame procese atliekančių institucijų pareigūnų pažeidimu. Kontrolierė pateikė rekomendacijas nustatytiems pažeidimams, jų pasekmėms bei šių pažeidimų priežastims pašalinti.

Pranešime pažymima, kad nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesas Vilniaus mieste numatytais terminais nebus baigtas, todėl svarstytinas klausimas dėl šio proceso termino pratęsimo.

Anot kontrolierės, kad nuosavybės teisių į žemę atkūrimoVilniaus mieste procesas yra ypatingai komplikuotas, nes didžiajai daliai pretendentų nėra galimybės grąžinti žemę natūra arba gauti nuosavybėn neatlygintinai naują žemės sklypą individualiai statybai.

Tokia padėtis, V.Pilipavičienės nuomone, reikalauja esminių sprendimų, susijusių tiek su institucijų darbo gerinimu, tiek peržiūrint žemės priskyrimo valstybės išperkamai pagrįstumą ir teisėtumą, tiek tobulinant kompensavimo už mieste esančią žemę sistemą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.