Vartotojų ekonominius interesus nuo nesąžiningos komercinės veiklos siekiama ginti įstatymu

Šiandien Vyriausybei pritarus Teisingumo ministerijos pateiktam Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo projektui, Seimas jį svarstys jau šių metų rudens sesijoje.

Įstatymo projektu siekiama nustatyti nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu draudimą, nesąžiningos komercinės veiklos rūšis ir atvejus, institucijas, atsakingas už šio įstatymo nuostatų laikymosi priežiūrą, ir atsakomybę už šio įstatymo pažeidimus. Įstatymu bus ginami vartotojų ekonominiai interesai nuo nesąžiningos komercinės veiklos.

Komercinė veikla pagal įstatymo projektą laikoma nesąžininga, jeigu ji neatitinka profesinio atidumo (rūpestingumo, sąžiningumo) reikalavimų ir gali iškreipti vartotojo pasirinkimą.

Įstatymo projekte numatyta, kad už nesąžiningą komercinę veiklą komercinės veiklos subjektams Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba galės skirti baudą nuo 1 tūkst. iki 30 tūkst. litų, kuri neviršija 3 procentų komercinės veiklos subjekto metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais. Tais atvejais, kai pažeidimai bus padaryti sunkinančiomis aplinkybėmis, komercinės veiklos subjektams galės būti skiriama didesnė, iki 120 tūkst. litų, bauda, tačiau neviršijanti 3 procentų metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais. Už mažareikšmius pažeidimus Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, vadovaudamasi teisingumo ir protingumo kriterijais, komercinės veiklos subjektams galės taikyti ir švelnesnę nuobaudą – įspėjimą, neskirdama baudos. Nagrinėjant pažeidimus ir skiriant baudas, bus atsižvelgiama į visas atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, pažeidimo pobūdį, pažeidimo trukmę ir mastą.

Siūloma, kad už Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo nuostatų laikymosi priežiūrą būtų atsakingos dvi institucijos: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Konkurencijos taryba. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba kontroliuotų nesąžiningą komercinę veiklą, išskyrus klaidinančią ir lyginamąją reklamą. Nesąžiningą komercinę veiklą, susijusią su klaidinančios ir neleidžiamos lyginamosios reklamos naudojimu, kontroliuotų Konkurencijos taryba.

Nesąžiningos komercinės veiklos įstatymas parengtas, siekiant į Lietuvos nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl nesąžiningos įmonių komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu vidaus rinkoje. Šios direktyvos tikslas yra padidinti vartotojų teisių apsaugą suderinant valstybių narių nacionalinius teisės aktus dėl nesąžiningos komercinės veiklos, pažeidžiančios vartotojų ekonominius interesus. ES šalyse tam tikri nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu aspektai iki šiol nebuvo reglamentuoti arba buvo reglamentuoti skirtingai, o pagal šios direktyvos reikalavimus ES šalyse taikomos skirtingos taisyklės turi būti suvienodintos maksimaliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.