Klaipėdoje – viena greičiausių pasaulyje jachtų

Ketvirtadienio rytą Klaipėdoje laukiama iš Rygos atplaukiant vienos greičiausių pasaulyje ir greičiausios kada nors į Lietuvą atplaukusios jachtos. Vien tik jos didžioji burė yra dviejų teniso kortų dydžio.

Jachta „VO70 Ericsson” buvo specialiai pastatyta 2005-2006 metų lenktynėms aplink pasaulį „VOLVO Ocean Race” ir jose dalyvavo. Į jachtos statybą, jos įgulą, kurią sudarė 10 geriausių pasaulio buriuotojų – dalis jų atvyksta ir į Klaipėdą, – investavo kompanija „Ericsson”. Technologijos, panaudotos šioje jachtoje, lyginamos net su kosminio laivo technologijomis.

Jūroje toks laivas su burėmis gali pasiekti iki 40 mazgų (per 70 km/h) greitį – tai 3-3,5 karto greičiau nei gali plaukti viena žymiausių mūsų jachtų „Lietuva”.

Jachtos konstrukcijos vadovas ir igulos narys Jason Carrington pasakojo, kad per lenktynes plaukiant naktį į Keiptauną įgula pajuto, jog laivą tapo sunku valdyti. Prašvitus apžiūrėjo kilį ir rado ant jo ryklį. Teko netgi plaukti atgal, kol pavyko jį nukabinti. Jeigu ryklys nepabėga nuo burlaivio, galima įsivaizduoti, kokiu greičiu jis plaukia.

UAB „Ericsson Lietuva” viceprezidento Rimo Kalvaičio, kuriam teko lankytis šioje jachtoje, teigimu, tai iš tikrųjų įspūdingas laivas. Jo ilgis – 21,5 metro, stiebo aukštis virš vandens – 31,5 metro, bendras trijų burių plotas – daugiau kaip 800 kvadratinių metrų.

Kitais metais prasidėsiančiose lenktynėse „VOLVO Ocean Race” „Ericsson” dalyvaus su dviem jachtomis. Be tos, kuri jau dalyvavo, lenktyniaus šiuo metu Stokholme statoma nauja jachta. Pasak R. Kalvaičio, tokios jachtos yra nepaprastai brangios, jas būtų galima lyginti su „Formulės-1” lenktyniniais automobiliais.

Pertraukos tarp pasaulinių lenktynių metu jų dalyvė VO70 lanko visas Skandinavijos ir Baltijos šalių sostines. Dabar minėtoji jachta dar svečiuojasi Rygoje, o treciadienio rytą turėtų išplaukti į Klaipėdą, kurią pasieks per 32-38 valandas. Tuomet ja plauks ir 5 Lietuvos buriuotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.