Vakar sulaikytas vienas iš Alytaus pataisos namų pabėgusių nuteistųjų

Sekmadienio pavakary Vilkaviškio rajone įkliuvo vienas nuteistųjų, rugsėjo 5-osios naktį pabėgusių iš Alytaus pataisos namų. Bėglį ne darbo metu sulaikė Marijampolės pataisos namų pareigūnas. Pirmadienio naktį sulaikytasis buvo grąžintas į Alytaus pataisos namus.

Rugsėjo 9-osios pavakare, apie šeštą valandą, Marijampolės pataisos namuose prižiūrėtoju dirbantis 32 metų Jonas Ragažinskas savo automobiliu su žmona važiavo į ganyklą. Kelyje Vilkaviškis-Kalvarija, Patilčių kaimo ribose, jo dėmesį patraukė du einantys vyriškiai. Jiedu sukėlė įtarimą, nes nešėsi nuteistųjų darbo krepšį. Vieną vyriškių, Sigitą Gedgaudą, atpažinęs kaip buvusį Marijampolės pataisos namų klientą, J. Ragažinskas sumojo, jog greičiausiai tai bus prieš keletą dienų iš Alytaus pataisos įstaigos pabėgę nuteistieji.

Sustabdęs automobilį ir išlipęs pareigūnas pasiteiravo, kur tiedu einą ir pasisiūlė pavėžėti. Jiems atsisakius, J. Ragažinskas S. Gedgaudui pasakė jį atpažinęs ir patarė nesislapstyti ir patiems grįžti į pataisos namus. Po tų žodžių S. Gedgaudas leidosi į kojas, o jo sutrikusį sėbrą, žemesnį ir smulkesnį, J. Ragažinskas spėjo sučiupti už rankos. Vėliau paaiškėjo, jog tai – Vilkaviškio rajono gyventojas Vaidas Mačijauskas, rugsėjo 5-ąją su S. Gedgaudu pasprukęs iš Alytaus pataisos namų.

„Žmona tuo tarpu iškvietė policijos pareigūnus, o aš neišmaniau, kaip tą bėglį nulaikyti, – pasakojo J. Ragažinskas. – Laimė, netrukus tuo pačiu keliu važiavo kaimynas. Paaiškinau jam situaciją ir paklausiau, ar neturi kokios virvės”.

Virvę kaimynas turėjo, tad netrukus sulaikytasis buvo pririštas prie pakelės stulpo. J. Ragažinskas net nuogąstavo, kad pro šalį važiuojantys pilietiški vietos gyventojai, įtardami reketininkų siautėjimą, nepultų pririštojo vaduoti, tačiau policijos ekipažas atvyko ganėtinai greitai.

Apieškojus V. Mačijauską kišenėse buvo rastas nedidelis peilis ir žirklės, o krepšyje – pora pataisos namuose naudojamų metalinių lėkščių, aliuminio virdulys. Buvo aišku, kad bėgliai rengėsi slapstytis kur nors gamtos prieglobstyje. Sulaikytas nuteistasis prisipažino, kad jiedu ėję į kaimą pasipildyti maisto atsargų.
Netrukus įvykio vieton atvykusios gausesnės policijos pajėgos puolė ieškoti antrojo bėglio, tačiau veltui. Tarnybinis šuo pametė S. Gedgaudo pėdsakus, kuriuos užtrypė į ganyklą atvažiavę ir po ją vaikštinėjantys gretimo kaimo gyventojai. Jau gerokai sutemus, apie pusę vienuoliktos, paieškas teko nutraukti.

Jos buvo atnaujintos šiandien, į vieną paieškos grupę įtraukus ir J. Ragažinską. Marijampolės pataisos namuose šis pareigūnas dirba jau daugiau kaip 11 metų.
Rugsėjo 10-osios naktį V. Mačijauską išsigabeno Alytaus pataisos namų pareigūnai. Bėglys penkiolikai parų buvo uždarytas į baudos izoliatorių. Už pabėgimą iš pataisos įstaigos (BK 241 str. 1 d.) nuteistajam gresia areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Kaip jau buvo pranešta, nuteistieji 30 metų V. Mačijauskas ir 31 metų S. Gedgaudas iš Alytaus pataisos namų pabėgo rugsėjo 5-osios naktį. Abu jie turėjo šią vasarą išduotus leidimus be sargybos ar palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų. Kartu dar su dvidešimčia tokį pat statusą turinčių nuteistųjų jiedu gyveno saugomoje pataisos namų teritorijoje, tačiau ne bendroje gyvenamojoje zonoje. Abu dirbo įstaigos teritorijoje, vienas – maisto, kitas – daržovių sandėlyje.
Nustatyta, kad bėgliai išlindo pro pirmojo aukšto lango orlaidę, kurios nedengia grotos. Abu nuteistieji yra smulkaus kūno sudėjimo, nedidelio ūgio.

Prieš suėmimą Vilkaviškio rajone gyvenęs V. Mačijauskas teistas penkis, Joniškio rajono gyventojas S. Gedgaudas – trylika kartų. Pirmajam už sunkų sveikatos sutrikdymą teismas skyrė penkerių, antrajam už vagystes – vienerių metų laisvės atėmimo bausmes. V. Mačijauskui jos laikas turėjo baigtis 2010-ųjų balandį, S. Gedgaudui – ateinančių metų vasarį. Tačiau bausmės laikas jiedviem galėjo būti sutrumpintas taikant įstatymo numatytą lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos.
Bausmių vykdymo kodekse numatyta, kad nuteistiesiems, pataisos namuose laikomiems lengvosios ir paprastosios grupės sąlygomis bei atlikusiems ne mažiau kaip trečdalį bausmės laiko, gali būti suteikta teisė be sargybos ar palydos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų. V. Mačijauskas ir S. Gedgaudas šiuos reikalavimus atitiko. Įstatymu net numatyta galimybė tokius nuteistuosius apgyvendinti patalpose, esančiose šalia įstaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vakar sulaikytas vienas iš Alytaus pataisos namų pabėgusių nuteistųjų"

  1. Anonimas

    Gal zinote kaip su vaidu macijausku susisiekti
    865427591
    parasykite dekui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.