OPEC prezidentas: naftos rinkose pakanka

Tarptautinėse naftos rinkose naftos pakanka, teigia Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) prezidentas, Jungtinių Arabų Emyratų naftos ministras Mohamedas el Hamlis (Mohamed El-Hamly). Pasak jo, didelės „juodojo aukso” kainos siejamos su perdirbimo pajėgumų trūkumu.

OPEC prezidentas pabrėžė, kad kartelis ketina aprūpinti visus vartotojus pakankamu naftos kiekiu. Tačiau tuo pačiu metu jis pastebėjo, jog būtinas glaudus bendradarbiavimas tarp vartotojų ir gamintojų.

2007 m. rugsėjo 11 d. Vienoje įvyks eilinis OPEC viršūnių susitikimas, Daugelis ekspertų mano, kad kylant naftos kainoms kartelis gali nuspręsti didinti gavybą.

Anksčiau buvo pranešta, jog Saudo Arabija ketina kreiptis į OPEC su prašymu didinti naftos tiekimą pasaulio rinkai 1 mln. barelių per parą.

Tačiau kitų šalių, įeinančių į OPEC, naftos ministrai ne kartą tvirtino, jog kol kas nėra būtinybės didinti gavybą.

Rugpjūčio pradžioje Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) paragino OPEC priimti sprendimą didinti naftos gavybą.

Tuo tarpu OPEC atstovai prognozuoja, kad antrąjį 2007 m. pusmetį ir 2008 m. pradžioje naftos paklausa sumažės, daugiausia dėl JAV naftos perdirbimo sektoriuje kilsiančių sunkumų, taip pat dėl galimo JAV ekonomikos augimo tempų sulėtėjimo, kurį gali sukelti krizė hipotekos sektoriuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.