Nidą puola „pigūs“ turistai

Kitąmet Neringoje planuojama kovoti su mašinomis, laiveliuose arba automobiliuose naktis leidžiančiais, pigiai norinčiais ilsėtis turistais, naktinėmis diskotekomis ir triukšmingais roko koncertais.

Išvarys automobilius

Pasibaigus vasaros sezonui Neringos valdžia sumuoja jo pliusus ir minusus. Šią vasarą Neringos paplūdimiuose nenuskendo nė vienas žmogus, o skęstančiųjų buvo tik dešimt. Tai, pasak gelbėtojų, yra pastarojo dešimtmečio rekordas.

Lietinga vasara padėjo išvengti ir kitos nelaimės – miško gaisrų. Tačiau permainingi orai ir pabrangusios kelto paslaugos nebuvo kliūtis poilsiautojams.

Smiltynės perkėlos bendrovės duomenimis, šiemet keltais į Kuršių neriją perkelta 27 tūkst. 600 transporto priemonių daugiau nei pernai.

Ratuotų svečių gausa akivaizdžiausia buvo Nidoje, kurios gatvės ir kiemai duso nuo automobilių, kai tuo tarpu vienintelė veikianti stovėjimo aikštelė niekada nebuvo perpildyta. Neringos meras Vigantas Giedraitis tvirtino, jog atėjo laikas imtis kardinalių politinių sprendimų ir iš Nidos centro išvaryti automobilius.

Nidą atrado ir japonai

Be lietuvių ir tradicinių turistų vokiečių, Neringoje ilsėjosi vis daugiau latvių, estų, čekų, skandinavų,rusų, baltarusių, ukrainiečių. Vienintelį Nidos kempingą yra labai pamėgę su mobiliaisiais namukais keliaujantys prancūzai ir italai, vis įprastesni svečiai tampa australai, britai, o egzotiškaisiais laikytini japonai ir kinai.

Neringos valdžios galvos skausmu tampa mobiliaisiais namukais atvykstantieji lietuviai ir užsieniečiai, kurie, užuot vykę į kempingą, įsikuria nuošalesnėse aikštelėse ir ilsisi už dyką.

Kai tik oras pragiedrėdavo, paplūdimių aikštelės prisipildydavo turistų su palapinėmis arba tiesiog miegančių mašinose.

Ilsėtis atplaukia laivais

Šią vasarą Nidoje pastebėta dar viena besiilsinčiųjų kategorija, anksčiau Nidą aplenkdavusi dėl per didelių poilsiavimo kainų. Pastarieji atvyksta didesnėmis kompanijomis laivais iš anapus Kuršių marių. Užuot mokėję 200 litų už uosto paslaugą, jie prisišvartuoja prie neapmokestinamų krantinių. Nešini prekybos centrų maišais su pigesniu maistu, išskuba į paplūdimį, kur atsipalaiduoja lietuviškai: verda maistą ant kelioninių viryklių, vaišinasi atsivežtu alumi, triukšmauja, o Neringai palieka kalnus šiukšlių.

Erzina dikotekos

Retas šalies, o ir užsienio kurortas šiandien įstengtų su Neringa varžytis kultūrinės vasaros programos turtingumu. Ji aiškiai orientuota į klasikinių menų programas, tautinę kultūrą. Dar vienam festivaliui nesibaigus jau prasideda kitas, o kur dar gausybė parodų, įvairiausių pavienių renginių.

Tačiau kontrastas elitinei Neringos kultūrai buvo šią vasarą vykę masiniai roko koncertai Nidoje ir Juodkrantėje, kuriuos organizavo skirtingos konkursus laimėjusios pramogų firmos. Koncertais, ypač jų trukme ir skleidžiamais decibelais neliko sužavėti prie ramaus poilsio Neringoje įpratę poilsiautojai.

Kurorto mero V.Giedraičio nuomone, visi masiniai koncertai lauke turėtų baigtis iki dvyliktos nakties, koncertų garsas turėtų būti apribotas, o naktinių diskotekų išvis atsisakyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.